Žestoki sukobi u Jerusalimu, povređeno 205 Palestinaca

Svet 08. maj. 202113:41
Podeli:
Jerusalim. Foto: Ahmad GHARABLI / AFP / Profimedia

Više od 205 palestinaca i 17 izraelskih policajaca ranjeno je tokom noći žestokih sukoba na svetom mestu u Jerusalimu na kojme se nalaze Kupola na steni, rekli su medicinari i policija, što je ozbiljna eskalacija u višednevno porastu nasilja, prenosi Gardijan. Izraelska policija omamljujućim bombama napala je sinoć vernike u džamiji Al-Aksa u Istočni Jerusalim.

PROČITAJTE JOŠ:

Iz Uprave za vakufe u Al-Qudsu navedeno je da je izraelska policija pokušala rasterati vernike omamljujućim bombama.

Došlo je i do napetosti i sukoba kada izraelska policija nije dozvolila Palestincima da uđu u Al-Aksu. Desetine palestinskih vernika povređeni su u sukobima sa izraelskom okupacijskom policijom u džamiji Al-Aksa u okupiranom Jerusalimu.

Navodi se kako je većina ranjena u lice i oči gumenim mecima i šrapnelima od šok bombi. Napetost se nastavlja u Al-Aksi i oko nje. Mediji pišu da je oko 88 ljudi hospitalizovano, prenosi Agencija Anadolija.

Za muslimane Al-Aksa predstavlja treće najvažnije svetilište, a Jevreji smatraju kako su na tom mestu nekada postojala dva jevrejska hrama.

Kompleks Al-Akse se prostire na 15 posto površine starog jezgra Al-Qudsa, a predstavlja tačku spajanja tri najveće religije sveta.

Nakon Mesdžidul-harama u Meki i Poslanikove džamije u Medini, Al-Aksa je treće po važnosti mesto za muslimane.

Jerusalim. Foto: Jamal Awad/apaimages / Sipa Press / Profimedia

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar