Žene u Kabulu se vraćaju na posao i školu, ali strah od talibana je i dalje tu

Svet 05. okt. 202116:13 > 17:00
Podeli:
Zene Avganistan
Žene u Avganistanu Foto:EPA/S. SABAWOON

Život u Kabulu pod talibanima ne liči na više na onaj pređašnji. Strah se uvukao u sve delove prestonice Avganistana, a žene su grupa koja je trenutno najugroženija. One su sada polako počele da se vraćaju na poslove i u škole, iako bi to mogle da plate životom. Ne odustaju od rada i obrazovanja, ali itekako strahuju da će i ova vladavina militantne grupe ličiti na onu prethodnu.

PROČITAJTE JOŠ:

Teroristički napad nije sprečio Atifu Vataniar da predaje i podučava, iako je zabrinuta za svoju bezbednost. Čak i pre nego što je militantna grupa grupa ušla u Kabul, nastavnica engleskog jezika osetila je veliku neizvesnost i bol u srcu. Početkom maja je bila na ulazu u školu na periferiji glavnog grada, kada je videla eksploziju ispred glavne kapije.

Njeni učenici su projurili pored nje, pokušavajući da pobegnu u prašnjavo dvorište, kada je eksplodirala druga, pa onda i treća bomba. Tada je poginulo najmanje 85 ljudi, uglavnom tinejdžerki, prenosi CNN.

Samo nekoliko meseci kasnije, Vataniar stoji na istom mestu pred početak časa, dok mlade učenice ulaze u školu.

„Šta da kažemo? Svaki dan vidim Talibane na ulicama. Bojim se. Mnogo se plašim ovih ljudi“, rekla je.

Zene Avganistan
Žene u Avganistanu Foto:EPA/S. SABAWOON

U avgustu, nekoliko nedelja nakon što je škola ponovo otvorena, talibani su došli na vlast i ponovo proglasili Avganistan za svoj islamski emirat. Mesec dana kasnije, grupa je efektivno zabranila učenicama srednje obrazovanje, naredivši da se srednje škole otvore samo za dečake. Talibani su rekli da je potrebno uspostaviti „siguran transportni sistem“ pre nego što se devojčice od šest do 12 godina vrate na nastavu.

Ali, talibani su dali sličan izgovor i 1996. godine, a učenice se nikada nisu vratile na nastavu tokom njihove petogodišnje vladavine.

Sanam Bahnina (16), povređena je u terorostičkom napadu, ali je bila dovoljno hrabra da se vrati na nastavu.

„Jedna od mojih drugarica iz razreda koja je ubijena, bila je neko ko je zaista vredno radila na studijama. Ostetila sam da moram da se vratim, za mir njene duše, tako da mogu da ostvarim želje i snove“, rekla je Sanam.

Zene Avganistan
Žene u Avganistanu Foto:EPA/S. SABAWOON

Sada kada ih talibani sprečavaju da pohađaju školu, ona čita svoj udžebnik u svojoj sobi. Njen omiljeni predmet je biologija, ali kaže da više ne dozvoljava sebi da sanja da će postati stomatolog. Njen prkos pred višestrukim napadima na njenu budućnost uzima danak.

„Talibani su razlog mog trenutnog stanja. Moj duh je nestao, moji snovi su sahranjeni“, kroz suze je rekla šesnaestogodišnjakinja.

Talibani su po dolasku na vlast naredili ženama da napuste svoje radna mesta, a grupe žena su protestovale zbog najave muške vlade u Kabulu. Za kaznu talibani su ih tukli bičevima i motkama.

Uprkos malim šansama aktivistkinje u Kabulu nastavljaju sa protestima. Prošlog četvrtka, samo šačicu demonstrantkinja srela je čitava talibanska jedinica. Istrgli su im znakove iz ruku i zapretili im mitraljezom ispalivši hitac upozorenja.

Šef talibanskih obaveštajnih službi u Kabulu rekao je da žene nemaju dozvolu za protest.

Zene Avganistan
Žene u Avganistanu Foto:EPA/S. SABAWOON

Dobra stvar je što se sve više žena vraća u javni protstor Kabula, nakon što su prve mesece talibanske vladavine provele u svojim domovima.

BONUS VIDEO Banke u Avganistanu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar