Zemljom je lutalo 2,5 milijardi ti reksova

Svet 17. apr. 202118:50
Podeli:
Tiranosaurus Reks
Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Jedan tiranosaurus reks deluje dovoljno zastrašujuće Sada, zamislete da ih ima 2,5 milijardi. Toliko je kraljeva među dinosaurusima verovatno lutalo Zemljom tokom miliona godina, otkriva nova studija, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Koristeći proračue zasnovane na veličini tela, polnoj zrelosti i energetskim potrebama stvorenja, tim sa kalifornijskog univerziteta u Berkliju, utvrdio je koliko je „t reksova“ živelo tokom 127.000 generacija, prema studiji u časopisu Sajans u četvrtak. To je prvi u vrsti broj, ali samo procena sa marginom greška koja je veličine „ti reksa“ (t rex).

S obzirom na neizvesnosti koliko su generacije ovih stvorenja živele, dometu i koliko su dugo latala, tim sa Berklija je rekao da je ukupna populacija oko 140 miliona ili čak 42 milijarde, sa oko 2,4 milijarde kao srednjom vrednošću.

„To je puno čeljusti“, rekao je vodeći autor studije Čarls Maršla, direktor muzeja paleontologije Univerzitata u Kaliforniji.

„To je puno zuba, puno kadži“, dodao je.

Vrsta je lutala Severnom Amerikom oko 1,2 miliona godina do 3,6 miliona godina, što znači da je gustina naseljnosti „ti reksa“ bila mala u bilo kom trenutku. Bilo bi oko dvoje na mestu veličine Vašingtona, ili 3.800 u Kaliforniji, navodi se u studiji.

Tiranosaurus Reks
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

„Verovatno kao i mnogi ljudi, bukvalno sam dvaput proverila da se uverim da me oči nisu prevarile kada sam prvi put pročitala da je ikada živelo ko 2,5 milijardi ti reksova, rekla je Kristi Kuri Rodžers, paleontolog sa koledža Makalester, koji nije bio deo studije.

Maršal je rekao da će procena pomoći naučnicima da utvrde stopu očuvanosti fosila ti reksa i naglasio koliko je svet uopšte srećan da zna za njih. Pornađeno je oko 100 fosila „ti reksa“ – 32 od njih ima dovoljno materijala da se utvrdi da li su u pitanju odrasli.

Da je bilo 2,5 miliona ti reksova umesto 2,5 milijarde, verovatno nikada ne bismo znali da oni postoje, rekao je on.

Maršalov tim je izračunao populaciju koristiće opšte biološko pravio koje kaže da je što je životinja veća, to je populacija manja.

Tiranosaurus Reks
Foto: EPA-EFE/SHAWN THEW

Zatim su dodali procene koliko je energije mesožderu „ti reksu“ bilo potreno da ostane živ, negde između komodo zmaja i lava. Što je više energije potrebno, populacija je manja. Takođe su uzeli u obzir da je ti reks dostigao polnu zrelost negde sa oko 14 i 17 godina i da je živeo najviše 28 godina.

Tiranosaurus

Tiranosaurus (ime znači „gušter-tiranin“) su se pojavili oko 75 miliona godina pre nove ere, postojali sve do nestanka nonavijalnog dinosaurusa, aproksimativno 65,5 miliona godina pre nove ere. Veličina ovih životinja varirala je od 11,8m u aksialnoj dužini i oko 3,7 m u visini pelvisa pa čak do mogućih 16m u aksialnoj dužini i 4,8m u visini pelvisa.

Imali su male i nerazvijene prednje udove. Ipak, novije studije njihove muskulature pokazuju da su, uprkos maloj veličini, bili u mogućnosti da podignu nešto težine današnje krave.

Međutim, na snažnom i razvijenom vratu nalazila se ogromna glava sa čeljustima sa do i 70 oštrih zuba. Ovi zubi su dostizali dužinu do 30 santimetara a zajedno sa kandžama na zadnjim udovima predstavljali su ubojito oružje ovog krvoločnog mesoždera.

Tiranosaurus Reks
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Tiranosaurus je isključivo bio aktivan predator, koji je mogao da potrči brzinom do 36 kilometara na čas. Njegov plen su uglavnom bili veliki dinosaurusi biljojedi. Ostatke njegovog plena koristili su manji reptili, kao i sisari. Pronađen je primerak Hadrosaurusa sa Tiranosaurusovim zubom koji je urastao u njegov kaudalni pršljen, što dokazuje da je Tiranosaurus napao životinju, ali je ona preživela i rana je zarasla.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar