Zemlje G7 se obavezale da postepeno ukinu kupovinu ruske nafte

Svet 08. maj. 202221:12
Podeli:
G7 Foto:Olivier Douliery/Pool via AP

Sve zemlje članice G7 grupe industrijski razvijenih zemalja obavezale su se da postepeno ukinu uvoz ruske nafte, saopštila je danas Bela kuća.

Ta odluka će „zadati težak udarac glavnoj arteriji koja napaja ekonomiju (Vladimira) Putina i lišiće je prihoda koji joj je potreban da finansira svoj rat“ protiv Ukrajine, dodaje se u saopštenju.

Lideri G7 održali su danas video konferenciju, treći sastanak ove godine, uz prisustvo ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog.

U saopštenju se ne precizira koje obaveze su tačno preuzele zemlje članice G7 pojedinačno, odnosno Nemačka (koja je ovogodišnja predsedavajuća G7), Kanada, SAD, Francuska, Italija, Japan i Velika Britanija.

Izbor datuma za video konferenciju vođa G7 je vrlo simboličan, Evropljani na današnji datum 8. maj slave kraj Drugog svetskog rata u Evropi.

Sastanak je organizovan i dan uoči vojne parade 9. maja u Rusiji koja tada slavi Dan pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom.

Zapadne zemlje su do sada vrlo blisko koordinisale svoje objave sankcija protiv Rusije ali nisu išle istim tempom kada se radi o ruskoj nafti i gasu.

SAD, koje nisu veliki potrošači, već su zabranile uvoz ruskih energenata.

Zemlje članice EU, pod pritiskom da se pridruže sankcijama, ali mnogo zavisnije od ruskih energenata, danas nastavljaju intenzivne pregovore o uvođenju embarga na rusku naftu.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete da pratite na našem blogu UŽIVO

Bonus video: Da li će proći poziv EU za zabranu uvoza ruske nafte? 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar