Zemlja u kojoj su narko-karteli manje zlo od države

Svet 08. maj. 202216:16
Podeli:
Foto: EPA/Ulises Ruiz Basurto,Foto: Pedro PARDO / AFP / Profimedia, EPA-EFE/STR

U meksičkoj državi Mičoakan, mali narko karteli takmiče se sa većima za prevlast i teritoriju, ne mareći za stanovništvo koje živi bukvalno u ratnim uslovima.

Neke kriminalne grupe su se već integrisale u glavne ekonomske sektore, uključujući trgovinu avokadom i limetom, preteći da poremete unosno, bilateralno trgovinsko partnerstvo između Meksika i Sjedinjenih Država, jedno od najvećih u svetu.

Foto: Pedro PARDO / AFP / Profimedia

Meksiko izveze godišnje avokado u vrednosti od 3,2 milijarde dolara i limete u vrednosti od 500 miliona dolara. Pojedini karteli osvajaju ove profitabilne poslove. Neki čak sade voćnjake i otvaraju fabrike za pakovanje avokada kako bi diverzifikovali svoje prihode i finansirali svoje napore da zauzmu što veću teritoriju, prenosi Njujork tajms.

„Postoji evolucija ka klasičnom italijanskom stilu kriminalno-političkog odnosa“, rekao je o kartelima Roman Le Kur sa istraživačkog instituta fokusiranog na javnu bezbednost. „Kada pomislite na mafiju, to je siva zona u kojoj povezujete legalno sa nelegalnim, zločin sa biznisom i zločin sa politikom.”

Foto: EPA-EFE/STR

Nedavne vojne operacije bile su usredsređene na kartel Halisko, ali su tek spaljeni voćnjaci bili jasan znak da drugi karteli pokušavaju da osvoje teritoriju kako bi popunili prazninu.

U Mičoakanu, do pre par meseci jedinoj meksičkoj državi koja je imala dozvolu za izvoz avokada u Sjedinjene Države, karteli su posekli zaštićene šume, primoravajući stanovništvo da napusti zemlju. Pripadnici kartela počeli su da ucenjuju i male proizvođače, za koje se ranije smatralo da su premali da bi bili vredni truda.

Iako ne postoji jasna procena u kojoj meri su ove kriminalne grupe uticale na trgovinu, neto profit od njihovih međunarodnih operacija mogao bi dostići i do 20 milijardi dolara godišnje, skoro 2 procenta bruto domaćeg proizvoda Meksika.

Foto: EPA/STR

Kartel Halisko započeo je agresivnu akcijuu zapadnim delovima Mičoakana 2020. godine, presecajući puteve i delove autoputa, čineći tako veći deo države neprohodnim. Prošle godine, ovaj kartel preuzeo je kontrolu i iskopao rovove duž odseka glavnog autoputa i preuzeo Agiljilu, gradić u kojem se nalazi vojna baza. Meksičke trupe koje su tamo bile stacionirane, snabdevane su helikopterom jer su želele da izbegnu direktno angažovanje kartela.

Analitičari bezbednosti tvrde da je vladina strategija bila selektivna, vodeći bitke uglavnom protiv kartela Halisko, a ne i protiv manjih grupacija koje podjednako terorišu stanovnike.

Foto: EPA/Ulises Ruiz Basurto

Predsednik Meksika, Andres Manuel Lopez Obrador, došao je na vlast 2018. godine propagirajući moto „zagrljaji, a ne meci“. Između ostalog, obećao je da će se uhvatiti u koštac sa kartelima i povećati sretstva za realizaciju socijalnih programa.

Već nakon polovine njegovog mandata, ova strategija nije funkcionisala. U 2021. godini došlo je do skoro petostrukog povećanja broja raseljenih Meksikanaca (čak 44.905 ljudi), koji su pobegli od kartelskog nasilja. Na hiljade ih je otišlo na sever, pokušavajući da pređe u Sjedinjene Države i zatraži azil.

Ipak, guverner Mičoakana, Alfredo Ramirez Bedola, saveznik predsednika Obradora, rekao je da veruje da će predsednikova strategija ubediti stanovnike da se vrate.

Foto: EPA/Ulises Ruiz Basurto

„Vojska je uradila izuzetan posao za oporavak ovih teritorija“, rekao je Ramirez. „Sada sun a redu civilne vlasti, izgradnja infrastrukture i ekonomski razvoj”.

Regija Tiera Kaliente u Mičoakanu, nedavno je bila poprište žestokih borbi. Dom vođe kartela Halisko, Nemesia Oseguera Servantesa, poznatog kao „El Menčo“, poznatog kao jedan od najtraženijih ljudi u Meksiku i Sjedinjenim Državama, bio je strateški lociran za poslove s drogom.

PROČITAJTE JOŠ:

Pripadnici kartela Halisko trenirali su na gradskom trgu, dok su stanovnici mirno posmatrali. Na samom trgu se nalazila radionica u kojoj je kartel pravio svoja „čudovišta“, sportska terenska vozila sa zavarenim metalnim pločama na vratima, kako bi bila otporna na metke, prenosi Njujork tajms.

Tri dana pre nego što je vojska konačno ušla u grad, pripadnici kartela Halisko su pobegli.

Pojedini stanovnici ovog grada, optužili su vladu za saradnju sa kartelom Vijagra, što je guverner Mičoakana negirao.

„Grad se osećao sigurnijim pod kartelom Halisko. Ne volimo ih, ali ne volimo više ni vladu”, izjavio je stanovnik regije Tiera Kalijente koji je želeo da ostane anoniman.

BONUS VIDEO: Šorti - Pablo Eskobar

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Komentari

Vaš komentar