Zelenski tvrdi: Ruske trupe su ostale u blizini Ukrajine

Svet 02. jun. 202121:05
Podeli:
Američki senatori, Zelenski, ukrajina
Foto: EPA-EFE/PRESIDENTIAL PRESS SERVICE HANDOUT

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je danas da je Rusija zadržala veliki broj vojnika u blizini ukrajinske granice.

POGLEDAJTE JOŠ:

On je na sastanku sa grupom američkih senatora optužio Moskvu da je povukla samo delić snaga koje je koncentrisala u blizini granice sa Ukrajinom u aprilu, što je izazvalo zabrinutost Zapada i Ukrajine.

Do gomilanja ruskih snaga je došlo usred konstantnog kršenja prekida vatre u sukobu ukrajinskih snaga i pobunjenika na istoku Ukrajine koje podržava Rusija.

Ruska vojska je saopštila da je povukla svoje trupe posle završetka vojnih vežbi krajem aprilam ali je naredila vojsci da ostavi oružje na jugozapadu Rusije u blizini Ukrajine za još jednu veliku vojnu vežbu zakazanu za septembar.

Zelenski tvrdi da je Rusija do sada povukla samo delić od više od 100.000 vojnika za koje su ukrajinski zvaničnici rekli da su bili raspoređeni u blizini granice ranije ovog proleća.

„Povukli su samo oko 10.000 vojnika“, rekao je danas Zelenski na sastanku sa tri američka senatora u Kijevu. On je istakao da je povlačenje ruskih snaga samo deklarativno.

Demokrata Džejn Šenon iz Nju Hempšira, član Odbora za spoljne odnose Senata, republikanac Rob Portman iz Ohaja i demokrata iz Konektikata Kris Marfi istakli su snažnu podršku Ukrajini.

Poseta senatora obe stranke šalje jasnu poruku da su Sjedinjene Američke Države posvećene obnovi transatlantskih odnosa i ponovnom uspostavljanju američkog globalnog liderstva u promociji demokratskih vrednosti, naveli su senatori u zajedničkom saopštenju.

Američki senatori, Zelenski, ukrajina
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

General-major Igor Konašenkov, portparol ruskog Ministarstva odbrane, rekao je danas da će ruska vojska pomno nadgledati zajedničku vežbu NATO i Ukrajine koja bi trebalo da bude održana u junu i julu.

On je ocenio da će vežba poslužiti kao pokriće za snabdevanje Ukrajine oružjem i municijom i upozorio da će ruska vojska pratiti vežbe i da će „odgovoriti u skladu sa razvojem situacije kako bi osigurala vojnu bezbednost Rusije“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar