Zelenski traži od Lukašenka da preda uhapšene Ruse

Svet 05. avg. 202016:35
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zatražio je danas od predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka da preda neke od Rusa, koji su pritvoreni pod optužbom za terorizam u Belorusiji, a koji su, takođe, optuženi i da su se borili sa proruskim snagama koje podržavaju Rusiju u istočnom delu Ukrajine.

„Nadam se da će svi koji su osumnjičeni za terorističke aktivnosti na ukrajinskoj teritoriji biti predati nama da bismo ih krivično gonili u skladu sa postojećim međunarodnim normama“, navedeno je u saopštenju iz kancelarije ukrajinskog predsednika izdatom posle telefonskog razgovora između Zelenskog i Lukašenka.

Beloruske vlasti su prošle sedmice uhapsile 33 radnika privatne ruske kompanije za obezbeđenje i optužile ih da planiraju terorističke napade uoči predsedničkih izbora u Belorusiji ovog vikenda, preneo je AP.

Zvaničnici u Kijevu naveli su u petak da će od Belorusije tražiti da prebaci 28 uhapšenih, od kojih devet ima i ukrajinsko državljanstvo.

U Ukrajini bi se suočili sa krivičnom istragom zbog optužbi za umešanost u terorističku grupu koja se borila na strani proruskih snaga u istočnoj Ukrajini, saopštilo je Tužilaštvo.

 

Komentari

Vaš komentar