Zeleni pokušavaju da „cenzurišu“ intervju svoje kandidatkinje za kancelara

Svet 26. jul. 202114:07
Podeli:
Analena Berbok
Analena Berbok Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Kandidatkinja Zelenih Nemačke za mesto kancelara, Analena Baerbok, ponovo je dospela u žižu interesovanja javnosti, pošto je stranka pokušala da "cenzuriše" jedan njen intervju.

PROČITAJTE JOŠ:

U intervju je Baerbok govorila o rasizmu u udžbenicima i koristila je pogrdni izraz za tamnopute, umesto da kaže „n-reč“, na čemu insistiraju Zeleni.

Korišćenje pogrdne reči za tamnopute u samoj stranci ranije je izazvalo turbulencije, zbog čega su Zeleni zatražili skraćenje intervjua.

Kada je, na primer, gradonačelnik Tibingena Boris Palmer ironično koristio tu reč da bi branio fudbalera Denisa Aogoa, Baerbok je tražila njegovo isključenje iz stranke.

Baerbok, pošto je uvidela šta joj se desilo, na tviteru je objavila da je tokom snimanja intervjua „citirala“ pogrdnu reč, kao i da je to pogrešno i da joj je žao.

U vezi zahteva za skraćenje intervjua, odnosno izbacivanja tog dela, Baerbok je kazala da je nakon snimanja postala svesna šta je izgovorila.

Upitana za njenu reakciju na isti slučaj u vezi Borisa Palmera, rekla je da se očigledno radi o dva različita konteksta korišćenja ove reci.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar