Zbog začinjenog ruskog čaja propada megaprojekat Putina i EU

Svet 13. sep. 202012:54
Podeli:
Foto: EPA-EFE/HAYOUNG JEON

Hoće li zbog (još) jednog začinjenog ruskog čaja propasti 15-ak milijardi dolara vredan geostrateški ekonomsko-politički projekt Kremlja prema Evropskoj uniji? Megaprojekt gasovoda Severni tok 2 po dnu Baltičkog mora, kojim bi Rusija opskrbljivala i učinila EU zavisnom o svom plinu, doveden je u pitanje i može se naći na popisu novih sankcija koje u Briselu spremaju protiv Moskve. A sve zbog ruskog antiputinovskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog koji je pre dvadesetak dana, kako se ispostavilo, otrovan u ruskom sibirskom gradu Omsku.

Pročitaj i:

Nemački lekari su ustanovili da je Navaljnom pozlilo jer mu je u čaj, na aerodromu u Omsku uoči poletanja za Moskvu, ubačen zlokobni smrtonosni “kagebeovski” nervni otrov novičok (kojim je već pokušan atentat na ruskog obaveštajca koji je radio za britansku tajnu službu Sergeja Skripalja i njegovu kćer Juliju).

Aleksej Navaljni bio je hospitalizovan u bolnici u Omsku, ali je odande na insistiranje njegove supruge, zbog sumnje u trovanje i nedovoljnu lekarsku brigu, prebačen u Nemačku, u berlinsku kliniku Charité. U međuvremenu se probudio iz kome.

Novičok nije nešto što se može kupiti na prvom kiosku s novinama i kokicama, nego supstanca koja se čuva u najtajnijim i najstrože paženim trezorima i laboratorijama ruskih tajnih službi i teško da je dostupan bez znanja malobrojnih vrlo upućenih i poverljivih ljudi.

Demantiji iz Moskve

Nemci su o svojim nalazima obavestili EU i G7 i odbili predlog Kremlja za “zajednički lekarski tim” koji bi nadzirao Navaljnog. Nemci su sumnjičavi jer su u Omsku lekari tvrdili da Navaljni nije otrovan. Stoga se sumnja i u odgovornost za napad na Navaljnog, kao i u nekim drugim slučajevima trovanja Putinovih oponenata (Aleksandar Litvinenko i već spomenuti Skripalj) odmah pala na Kremlj.

Alexei Navalny
Foto:Tanjug/AP Photo/Ivan Petrov

Šta je novičok?

Iako ime “novičok” sugeriše da je reč o nečemu novom, taj otrov nije toliko nov. Sovjetski hemičari razvili su ga još tokom sedamdesetih i osamdesetih godina. Zapravo je to čitav niz nervnih otrova koji su objedinjeni pod imenom novičok. Svi oni imaju organofosforno jezgro, slično kao i mnogi insekticidi, odnosno sredstva za ubijanje insekata.

Novičok-5 i novičok-7 važe za otrove koji su osam puta toksičniji od vojnog otrova VX – jednog od najopasnijih otrovnih gasova na svetu. U široko raširenoj porodici novičok postoji više od stotinu varijanti.

 

Naravno, iz Moskve dolaze demantiji i odbacivanja, kao i dokazivanja kako ne može biti ni reči o novičoku jer da se radilo o njemu, tragove i posledice imali bi svi oni koji su na bilo koji način bili u fizičkom kontaktu s Navaljnim, od njegove supruge i saradnika do lekara u Omsku. A njima, kako kažu Rusi, nikome nije ništa.

O Navaljnom se na prorežimskim ruskim TV stanicama i u ostalim medijima nikada nije toliko govorilo (njegovo se ime nije izgovaralo), a indikativno je što se u svim emisijama i člancima on ne naziva “opozicionim liderom“, nego se isključivo govori o Navaljnom kao blogeru.

Ni sada se ne ulazi u njegovo političko delovanje, niti se govori o njegovim stavovima, jedino što neki mediji znaju da provuku da želi “da vlada Rusijom, a ide na lečenje u Nemačku”.

Kako bilo, Nemci ne odustaju od svojih nalaza, što je Vladimiru Putinu, uz velike brige oko rovite sudbine njegovog čoveka u Belorusiji Aleksandra Lukašenka, još jedan veliki problem koji može ugroziti superekonomski projekat i zaljuljati ionako pandemijom korone načetu rusku ekonomiju koja je pred recesijom (neki kažu da je već u njoj). Može mu i dodatno zakomplikovati ionako ne baš povoljnu poziciju u međunarodnim odnosima, pogotovo s EU.

Zašto je Severni tok 2 škakljiva tema i za EU, a pogotovo Rusiju?

Tim značajnim, gotovo epohalnim gasovodom Rusija bi dodatno vezala Evropu uz svoje energente i uz to izdašno punila svoj proračun evrima.

I Nemačka bi itekako profitirala jer bi postala glavno evropsko čvorište za distribuciju ruskog plina pa su neki govorili kako bi realizacijom tog projekta Rusija i Nemačka zapravo kontrolisale i diktirale celokupnu energetsku situaciju u Evropi. Protiv Severnog toka 2 odmah su bili ustali Velika Britanija i, pogotovo, SAD (jedan od suparničkih alternativnih energetskih projekata je, između ostalog, LNG na Krku), ali i neke manje uticajne zemlje poput Poljske i baltičkih država, koje je taj gasovod zaobišao i u političkom i u ekonomskom smislu marginalizovao što je, pogotovo u Kremlju, prihvaćeno s priličnom zluradošću i zadovoljstvom, piše Jutarnji list.

Članice EU kupuju više od 40 posto svojih potreba plina iz Rusije, a neke države, poput Bugarske, Mađarske, Slovačke i baltičkih zemalja, kupuju ruski plin u rasponu od 65 do čak 90 posto.

Mapa: Slađana Đermanović/Nova.rs

Mnogi smatraju da je zavisnost od ruskog plina već tolika da bi se Evropa sada, uoči zime, mogla naći u velikim problemima. Neki analitičari kažu kako bi stavljanje Severnog toka 2 na led nateralo EU da traži druge izvore za nabavku plina, smanjilo bi zavisnost i pretnju većeg ruskog uticaja na Evropu, ali i nateralo Ruse na popuštanje i veću kompatibilnost s EU.

Bojazan od sve veće upućenosti i zavisnosti od Rusije izaziva određenu zabrinutost u Evropi jer se smatra da bi Rusi s rukom na ventilu dobili adut i dodatnu prednost u odnosima. Rusija je trenutno sušta suprotnost temeljima na kojima počiva EU – liberalne ljudske i građanske slobode – a današnja Putinova Rusija je vodeća desno konzervativna zemlja Evrope, koju stalno sumnjiče da vodi politiku destabilizacije EU i podržava slične neokonzervativne desne (ali i neke ultraleve) političke opcije na Zapadu.

“Lukavstvo Angele Merkel”

Zanimljivo je da prokremaljski list Vzgljad baš u tome da suodgovornima čini celu EU vidi “lukavstvo Angele Merkel” jer misle da i neke druge zemlje koje su sklone Rusiji, zavise od ruskog plina ili su uključene u gradnju Severnog toka 2, poput Finske i Danske, neće tako lako dići ruku da se Severni tok nađe na popisu sankcija, a računaju i na neke svoje igrače unutar briselskog kluba koji bi mogli da zaustave takve ideje.

Rusi su spremni na sankcije (mediji ih danima najavljuju i spekuliraju šta bi mogle obuhvatiti), ali koliko se može iščitati, sve bi dali samo da se Severni tok 2 ne nađe na tom popisu.

Angela Merkel Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN MARQUART / POOL

 

I u Nemačkoj su različiti pristupi pitanju treba li Severni tok 2 da se nađe na popisu zabrana. U SPD-u su više-manje suzdržani, ali traže da se vide svi politički i ekonomski izračuni i eventualni gubici, a Zeleni traže da se radovi odmah obustave.

CDU Angele Merkel sklon je obustavi daljih radova, pogotovo ako to bude dogovor na nivou EU, a pozicija krajnje levice i desnice je indikativna – protiv toga da se Severni tok 2 dovede u pitanje su i Levica (Die Linke) i radikalni desničari iz AfD-a.

„Vova, hoćeš li čaj?!“

EU sigurno nije dobro primila pokušaj eliminacije opozicionog čelnika – koji, pogotovo u ovom trenutku, nije u poziciji da ozbiljno ugrozi Putina – ali očito je “beloruska lekcija” (uz onu ukrajinsku od pre šest godina) Kremlju stalno na pameti, kao noćna mora.

Neki u Rusiji već govore kako bi beloruski nered mogao biti put i za Rusiju. Nimalo dobro nije sela Lukašenkova poruka – ako odem ja, Rusija je sledeća. U Kremlju sprečavaju da do Moskve dopre smutljiv vetar protesta iz osam hiljada kilometara udaljenog Habarovska gde već mesecima traju demonstracije protiv hapšenja omiljenog gubernatora Sergeja Furgala. Ti dalekoistočni protesti sve više prerastaju u antiputinovski bunt s grozomornim plakatima “Vova (ruski nadimak za Vladimira), hoćeš li čaj?!”

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar