Zbog produženog kovida sam izgubila pamćenje

Svet 15. okt. 202119:18
Podeli:
Foto: Privatna arhiva

Koronavirus ostavlja dugoročne poslednice na zdravlje zaraženih. Jedna od retkih posledica je gubitak pamćenja i koncetracije. To se dogodilo i Krisi Gipson, koja tvrdi da je nakon četiri meseca borbe sa koronom izgubila pamćenje.

„Imala sam glavobolje četiri meseca, tada sam shvatila da nešto definistivno nije u redu. Oporavljala sam se jako sporo. Osetila sam da to nisam ja, da nesto nije uredu sa mojim mislima. Počela sam da zaboravljam najosnovnije stvari, koliko koraka želim da hodam. Pokušavam da upadnem u neku rutinu, kako bih razvijala koncetraciju i pamćenje. Moram stalno da gledam na sat, jer sam izgubila svaki pojam o vremenu“, rekla je ona u ispovesti za BBC.

Krisi je dobila pozitivan test na koronu 1. decembra 2020. godine.

„Bila sam jako iznenađena. Poštovala sam sve mere, nosila masku, držala socijalnu distancu, održavala najstrožu higijenu“, tvrdi.

Produženi kovid, odnosno tegobe na koje se pacijenti žale nakon preležane infekcije, poremetio je sve u njenom životu.

„Zaboravljam i najposnovnije stvari, na primer, da u prodavnicu ponesem torbu. Zbog toga redovno zapisujem šta bi trebalo sledeće da uradim, bilo da čistim kuću ili je nesto drugo u pitanju. Ne mogu ni kola da vozim. Vozi me moja ćerka“, dodaje.

Korona trajno oštećuje mozak 

Istraživanja rađena sredinom prošle godine pokazala su da koronavirus ostavlja posledice na mozgu, čak i kod osoba koje imaju blaže simptome infekcije. Jedna takva studija, sprovedena u Velikoj Britaniji pokazala je da od 40 pacijenata koji su ispitani skoro svi su imali komplikacije – od upale mozga do oštećenja živaca i moždanog udara. U nekim slučajevima neurološki problem bio je prvi i glavni simptom kod pacijenta.

Britanski stručnjaci su u toku prvog talasa koronavirusa primetili porast opasnog stanja kod pacijenata koje se zove akutni diseminirani encefalomijelitis (ADEM). To je retka upalna demijelinizirajuća bolest živčanog sistema. Na UCL-ovom Institutu za neurologiju, primećeno je kako su se slučajevi ADEM-a povećali s jednog mesečno pre pandemije na dva ili tri nedeljno u aprilu i maju. Jedna 59-godišnja žena umrla je od komplikacija, piše Gardijan.

Desetak pacijenata imalo je upalu središnjeg živčanog sistema, 10 je imalo bolest mozga s delirijumom ili psihozom, osam je imalo moždane udare, a dodatnih osam je imalo lošu funkciju perifernih živaca, najčešće dijagnostikovanu kao Gulen-Bareov sindrom, odnosno imunološku reakciju koja napada živce i uzrokuje paralizu, a koja je fatalna u 5% slučajeva.

„Primetili smo da covid-19 utiče na mozak različito od drugih virusa“, rekao je neurolog Majkl Zandi, jedan od autora istraživanja.

BONUS VIDEO „Pozdrav Vučiću, Konu i ekipi“: Srpkinja iz Gruzije ima poruku za državni vrh

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar