Zbog nestanka struje u Prijedoru propale vakcine Sputnik V

Svet 13. apr. 202117:46
Podeli:
Libija Tripoli
Sputnjik Ve stigao u Tripoli Foto:Mahmud TURKIA / AFP / Profimedia

Vakcine koje su trebale da budu iskorištene za revakcinaciju osoba starijih od 65 godina u Prijedoru, na severozapadu Bosne i Hercegovine, propale su zbog nestanka električne energije, izjavio je danas vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja Prijedor, Slobodan Javor. Zbog celog slučaja, u Prijedoru je privremeno obustavljeno davanje druge doze vakcine Sputnik V.

“Došlo je do poremećaja u temperaturi u zamrzivaču u odnosu na temperaturu koja je predviđena za čuvanje vakcina“, kazao je Javor na konferenciji za novinare u Prijedoru.

Zbog celog slučaja, u Prijedoru je privremeno obustavljeno davanje druge doze vakcine Sputnik V.

„Ministarstvo zdravlja nastoji da obezbedi što više vakcina kako bi u tom gradu mogli za što kraće vreme vakcinisati, odnosno revakcinisati ljude”, kazao je Javor.

Milica Otković, načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja Prijedor, na konferenciji za novinare je poručila da su vakcine koje su u ponedeljak, 12. aprila date građanima ‘potpuno bezbedne’, i da su bile u režimu hladnog lanca.

“Što se tiče naših sugrađana, nema nikakve potrebe da budu zabrinuti. Ostali građani koji čekaju svoju drugu komponentu Sputnjik V vakcine biće naknadno obavešteni o datumu, odnosno biće pozvani lično kao i za prvi put i mogu reći da nema razloga za brigu. Bez obzira na to što dolazi do isteka roka od 21 dan, biće vakcinisani u terminu koji je predviđen”, rekla je Otković.

U Prijedoru je za vakcinaciju prijavljeno oko 2.200 građana iznad 65 godina, 1.500 je primilo prvu dozu, a drugu je u ponedeljak, kada je počela revakcinacija, primilo njih 140.

U Republici Srpskoj, prema podacima Instituta za javno zdravlje ustupljenim, prijavljeno je oko 25.000 osoba starijih od 65 godina za vakcinaciju.

Prema planu vakcinacije u Republici Srpskoj, jednom od dva entiteta u BIH, prvo je počelo vakcinisanje prioritetnih grupa, među kojima su medicinski radnici, osobe u domovima za stare, te stariji od 65 godina.

Od ukupnog broja prijavljenih, do sada je vakcinisano oko 13.000 osoba koje pripadaju ovoj kategoriji stanovništva.

Do sada je, prema navodima Instituta, vakcinisano oko 26.000 građana RS među kojima su zdravstveni radnici, korisnici i radnici u staračkim domovima, roditelji dece sa poteškoćama u razvoju i građani stariji od 65 godina.

RS je izdvojila 7,5 miliona evra za nabavku 200.000 ruskih vakcina. Od tada je u RS stiglo 42.000 vakcina Sputnik V.

Do sada je u BiH, putem KOVAKS mehanizma, donacija i entitetske nabavke, stiglo oko 182.000 vakcina protiv koronavirusa. Nove vakcine iz KOVAKS mehanizma očekuju se od 22. ili 23. aprila do juna.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar