Zatvorena birališta u Bosni i Hercegovini, rezultati u ponoć

Svet 15. nov. 202019:17 > 19:20
Podeli:
Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

U Bosni i Hercegovini su večeras u 19 sati zatvorena birališta na izborima na kojima su građani birali lokalnu vlast, načelnike i gradonačelnike, opštinska i gradska veća. Objavljivanje prvih preliminarnih rezultata zakazano je u ponoć.

Ona biračka mesta koja su iz različitih razloga otvorena kasnije zatvoriće se posle 19 sati, nadoknađujući vremenski zaostatak. Nakon toga kreće najbitniji do procesa – brojanje glasova, preneo je Klix.ba.

Povezane vesti:

Po poslednjem preseku CIK-a, u 16 sati izlaznost birača bila je 38,10 posto, sa izuzetkom Doboja i Bugojna čiji podaci nisu bili dostupni, što je značajno manje u odnosu prošle lokalne izbore 2016. godine kad je izlaznost sat ranije bila 38,78 posto.

Izbore su osim pandemijskih uslova obeležile i brojne pritužbe, prijave o kupovini glasova, onomogućavanje rada posmatrača kao i žalbe građana da im je zbog izolacije uskraćeno pravo glasa.

Bilo je otvoreno 5.759 biračkih mesta, uključujući i 388 redovnih mobilnih timova, a pravo glasa imalo je 3.283.380 birača.

Izbori nisu održani samo u Mostaru, gde će građani svoje biračko pravo, uskraćeno od 2008. godine, moći da realizuju 20. decembra.

Inače, ovo su sedmi izbori u BiH od potpisivanja Dejtonskog sporazuma.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar