Zašto obavezna vakcinacija u Austriji može da bude problem i za nas

Svet 21. jan. 202221:23 > 21:25
Podeli:
Austrija koronavirus
Koronavirus u Austriji Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Austrija je definitivno zemlja sa najstrožijim pravilima po pitanju koronavirusa. Prva u Evropskoj uniji je uvela obaveznu vakcinaciju svih punoletnih građana, koja će stupiti na snagu početkom februara i ujedno ponovo produžila lokdaun za nevakcinisane. Obe odluke mogle bi da budu problem i za naše građane koji rade ili žive u Austriji.

Na osnovu te odluke, koja je usvojena u četvrtak, svi koji se nisu cepili moraju u karantinu da ostanu još deset dana, odnosno do 30. januara – samo nekoliko dana pre nego što odluka o obaveznoj vakcinaciji stupi na snagu.

Pročitajte još:

„Kao što je predviđeno, početkom februara uvodimo obaveznu vakcinaciju za starije od 18 godina“, rekao je novinarima kancelar Karl Nehamer.

Austrijski parlament je u četvtak uveče, nakon višesatne iscrpne debate, usvojio zakon kojim se uvodi opšta obavezna vakcinacija protiv koronavirusa. Za ovu odluku glasali su skoro svi poslanici. Protiv njih je bilo svega 33 poslanika, od ukupno 170.

Opoziciona Slobodarska partija (FPO) glasala je protiv, optužujući vlasti i sve koji su glasali za obaveznu vakcinaciju, da uvode totalitarizam i “zdravstveni komunizam” u Austriji. U znak protesta, 13 poslanika odbilo je da prisustvuje sednici.

Zakon ide na potvrdu u Bundesrat 3. februara i odmah nakon toga postaje pravosnažan.

Šta znači ovaj zakon?

Prema ovom zakonu, svi punoletni građani koji imaju prebivalište u Austriji, moraće da imaju potvrdu o vakcinaciji. Oni koji se ne budu vakcinisali, u početku će biti opominjani, a od marta će morati da plaćaju papreno visoke kazne.

Austrija koronavirus
Koronavirus u Austriji Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Predviđeno je da od sredine marta počne novčano kažnjavanje, a kazne će iznosti od 600 do 3.600 evra.

Delovi zakona mogu biti suspendovani uz odobrenje parlamentarnog odbora ako na primer budući sojevi virusa budu blaži ili stručnjaci ocene da vakcinacija više nije put kojim dalje treba ići.

Kako bi dodatno pospešila vakcinaciju Austrija je uvela i lutriju za sve građane koji se vakcinišu. Naime, svi koji se vakcinišu mogu da osvoje bon u vrednosti od 500 evra, koji će moći da potroše u austrijskim prodavnicama, restoranima, hotelima...

Problem za radnike iz balkanskih zemalja

Ovaj zakon izazvaće glavobolju kod mnogih koji su u Austriju došli iz Srbije ili zemalja koje nisu u Evropskoj uniji. Problem je taj što su u oni u velikoj meri primili vakcine koje ne priznaje EU.

Bec Austrija
Beč Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

U zdravstvenom sistemu Austrije radi oko 60.000 osoba, koje su pretežno iz inostranstva ili posebno sa Balkana, koje su pretežno vakcinisane Sputnjikom ili Sinofarmom, koje Austrija ne priznaje.

U usvojenom zakonu navedeno je da se prihvataju samo pet vakcina odobrenih od strane EU - Bajontek/Fajzer, Moderna, Džonson i Džonson, AstraZeneka i Novavaks.

Do februara za "3G" dovoljni i kućni testovi

U četvrtak je, na početku sednice, usvojeno i ponovno produžavanje lokdauna za nevakcinisane za još 10 dana.

Austrija Bec policija
Policija u Beču Foto:EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Podsetimo, nevakcinisani mogu da obavljaju neophodne aktivnosti, i to ukoliko imaju potvrdu da su preležali virus ili negativan PCR test. Kako bi smanjila opterećenost zdravstvenog sistema testiranjem, vlada je u četvrtak ponovo se omogućava korišćenje kućnih testova, koji će važiti 24 sata.

Ova mera naišla je na veće neodobravanje- čak tri partije bile su protiv. Socijaldemokratska partija (SPO),  poslanici NEOS-sa i Slobodarske partije (FPO),  glasali su negativno, a meru je podržala sam vladajuća koalicija - Narodna partija (OVP) i Zeleni.

BONUS VIDEO: Italijanska policija uhapsila medicinskog tehničara koji je lažirao vakcinsanje i kovid sertifikate

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram