„Zašto me ne voliš“: Isplivala prepiska koja razotkriva skandal godine u Evropi

Svet 20. okt. 202121:19 > 23:12
Podeli:
Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc Foto: EPA-EFE/JOHANNA GERON / POOL

Sebastijan Kurc, sada već bivši kancelar Austrije, godinama je pritiskao i podmićivao medije koriseći se novcem iz državne kase. Američki „Njujork tajms“ objavio je sadržaj SMS poruka koje pokazuju kako je funkcionisala korupciona šema.

PROČITAJTE JOŠ:

Na 104 stranice, u koje je „Njujork tajms“ imao uvid, tužioci su dokumentovali tajni plan manipulacije javnim mnjenjem kojim su se Kurc i njegovi saradnici služili da bi osvojili vlast, a zatim učvrstili svoje mesto. Kurc koji je 9. oktobra podneo ostavku na mesto kancelara, porekao je da je učinio bilo šta nezakonito, ali je i dalje pod istragom zbog podmićivanja i pronevere.

„Kurc je koristio mnoge metode kao i drugi nacionalisti i populisti. Korupcija i dosluh sa prijateljskim medijima i pokušaj da se ućutkanju kritički novinari su deo alata“, rekla je Nataša Štrobl, autorka knjige „Radikalizovani konzervativizma“.

„Centralna figura“

Kurc je, prema navodima tužioca, potkupio treći po veličini austrijski tabloid „Österreich“ sa više od milion evra mita – prikrivenog kroz plaćanje oglasa. Pored Kurca, kog tužioci nazivaju „centralnom figurom“, deo razgrađene šeme bilo je i nekoliko članova njegovog užeg kruga, dva anketara i dva vlasnika pomenutog tabloida. Među dokazima do kojih su došli su i SMS poruke iz mobilnog telefona Tomasa Šmida, piše Njujork tajms.

Sebastijan Kurc
Sebastijan Kurc Foto: EPA-EFE/FLORIAN WIESER

„Pretorijanci“ Sebastijana Kurca

Šmid je imao niz visokih funkcija u Ministarstvu finansija, ali bio je i prijatelj bivšeg kancelara. Takođe, bio je jedan od njegovih lojalnih pristalica koji su sebe nazivali „pretorijancima“, po elitnoj gardi rimskih careva.

„Ti si moj heroj“, napisao je Šmid bivšem kancelaru u jednoj od mnogobrojnih SMS poruka. U drugoj navodi: „Ja sam jedan od vaših pretorijanaca koji ne stvara probleme, već ih rešava“.

Problem koji je Kurc imao 2016. godine bio je što nije bio vođa konzervativne Narodne partije (OVP). Tada je bio samo ministar spoljnih poslova u nepopularnoj koalicionoj vladi koju su predvodili socijaldemokrate levog centra. Da bi postao kancelar, morao je prvo da preuzme svoju stranku. Tako je spletkarenje i počelo.

Plan koji su Kurc i njegovi saradnici osmislili nazvan je „operacija Balhausplac“ (Ballhausplatz – adresa u Beču na kojoj se nalazi kancelarija austrijskog kancelara). Jedan dokument, u kojem se opisuje plan od „priprema do preuzimanja“, navodi se da će potkopati dotadašnjeg predsednika OVP-a anketama koje ukazuju da bi „sve bilo bolje“ ukoliko bi Sebastijan Kurc bio na čelu stranke.

Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Šmid je imao pristup novcu u Ministarstvu finansija. Pobrinuo se da budžet ministarstva spoljnih poslova bude značajno uvećan. Za potrebe operacije, regrutovana je i konzervativna ministarku porodice čiji su saradnici bili bliski sa vlasnicima tabloida „Österreich“ zaduženog za sprovođenje anketa. Oni su diktirali pitanja za ankete, birali povoljne rezultate i „Österreichu“ plaćali oglase izdržavne kase u zamenu za željene tekstove.

U junu 2016. godine, kada Volfgang i Helmtu Felner, braća čija porodica poseduje Österreich, nisu uspeli da dostave članak o povoljnoj anketi za Kurca, Šmid je rekao: „Zaista smo ljuti, mega ljuti“.

„Potpuno razumem, sada radim duple strane o anketi u sredu. Dobro?“, napisao je u poruci Volfgang Felner.

U decembru iste godine, Šmid je u poruci Kurcu napisao da je objavljena anketa prema kojoj su konzervativci na rekodno niskih 18 odsto, to je dodatno podrilo suparnika Kurca.

„Hvala Vam! Dobra anketa“, odgovorio je Kurc.

„Zašto me nevoliš?“

Vremenom je sistem usavršen. U januaru 2017. godine, objavljen je intervju sa anketarom Sabine Beinšab, a jedan od njenih citata je korišćen kao naslov: Konzervatici bi „imali koristi od dolaska Kurca na čelo stranke“. Početkom maja, Kurc je postao predsednik OVP-a.

Foto: EPA-EFE/LUDOVIC MARIN

U isto vreme Kurc je sazivao sastanke kako bi izvršio pritisak na novinare. U junu 2017. godine, večerao je sa Brandstaterom, tada glavnim urednikom „Kuriera“, jednog od popularnijih listova.

„Zašto me nevoliš“, Kurc ga je više puta pitao, priseća se Brandstater ujednom intervjuu.

„Morate odlučiti da li ste mi prijatelj ili neprijatelj“, rekao je on.

Tokom Kurcove vladavine novinari koji su kritčki pisali dobijali su telefonske pozive od Kurca ili nekog iz njegovog tima, piše „Njujork tajms“.
„Stalno sam dobijao pozive. Zatim je pozvao vlasnike, a vlasnici su pozvali mene“, rekao je on.

Godinu dana nakon što je Kurc preuzeo dužnost, vlasnici novina prinudili su Brandstatera da napusti posao. U međuvremenu, kažu tužioci, Šmid je nastavio da plaća ankete i oglase državnim parama u zamenu zapovoljno izveštavanje. Od sredine 2016. godine, do prvog kvartala 2018. godine, rekli su tužioci, vrednost tih oglasa dostigla je najmanje 1,1 milion evra.

U maju 2019. godine izbila je „afera Ibica“. Koalicioni partner Hans Kristijan Štrahe iz FPO snimljen je kako u vili na popularnom španskom ostrvu nudi navodnoj nećaki ruskog oligarha poslove i beneficije u Austriji u zamenu za novac za finansiranje njegove stranke. Vlada je pala, ali Kurc je uspeo da se izvuče. Na vanrednim izborima njegova stranka je odnela pobedu, a potom formirala vladu sa Zelenima. Kurc je ostao kancelar, ali ostale su i njegove stare navike.

Prošlog juna je austijski časopis „Njuz“ napisao kritički članak o konzervativcima Sebastijana Kurca, pa je ministarstvo finansija otkazalo sve svoje oglase ne samo u „Njuzu“ već i u 15 drugih novina i časopisa izdavačke kuće „VGN pablišing grup“. Reč je o ukupno 200.000 evra koliko su oglasi koštali.

BONUS VIDEO: Izbori u Nemačkoj

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar