Zašto je pojas Gaze mutan na Gugl Mapama

Svet 19. maj. 202107:22
Podeli:
Gaza Foto:googlemaps

Pojas Gaze važi za jedno od najgušće naseljenih mesta na svetu, međutim kada se gleda na preko Gugl Mapa, ova teritorija je prikazana mutno. Na primer, u gradu Gazi jedva je moguće uočiti automobile na ulicama, piše BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, sa druge strane u Pjongjangu, glavnom gradu Severne Koreje, automobili se jasno razaznaju, čak je moguće na ulicama videti ljude.

Satelitski snimci su postali važan faktor posebno tokom izveštavanja o izraelsko-palestinskom sukobu, koji traje već više od nedelju dana. Vlasti su izrazile zabrinutost da bi detalji na snimcima mogli da ugroze bezbednost. Analitičari i istražitelji pokušavaju putem ovih satelitskih snimaka da potvrde područja raketne paljbe i ciljanih zgrada i u Gazi i u Izraelu.

Međutim, nisu samo mutni satelitski snimci koje šalju Gaza i Izrael, jer ovo područje generalno ima nisku rezoluciju i na Google Earthu, prenosi BBC.

Gaza Foto:googlemaps

Gugl ističe kako mu je cilj „da redovno stavlja nove snimke gusto naseljenih mesta“. Međutim, iz priloženog se vidi da to ipak nije slučaj i sa Gazom.

Američka vlada je do prošle godine ograničavala kvalitet satelitskih snimaka koje su firme iz SAD-a smele da nude na komercijalnoj osnovi.

Kyl-Bingamanov amandman (KBA) uveden je 1997. godine kako bi se rešila neka bezbednosna pitanja Izraela. Iako se on odnosio samo na izraelsko područje, ograničenje se primenjivalo i na palestinsku tiritoriju. KBA je ograničio kvalitet slike na taj način da je objekat veličine automobila bio jedva vidljiv, odnosno izgledao je jako zamućeno. Svaki još manji objekat bio je skoro neprepoznatljiv. U tekstu se dalje navodi da je izraelu odgovaralo da se fotografiše na najnižoj mogućoj rezoluciji, kako bi se što manje toga videlo.

Nakon što su pružaoci usluga koji nisu iz SAD-a, poput francuske firme Airbus, uspeli na tržištu da ponude slike u većoj rezoluciji, Sjedinjene Države su 2020. ukinule KBA. Američka vlada sada dozvoljava kompanijama iz SAD-a da daju daleko kvalitetnije slike tog područja. Međutim, Gaza i dalje ostaje mutna.

BBC u svom tekstu navodi da su razgovarali sa firmama Gugl i Epl i da se ih pitali o ovom problemu niske rezolucije.

Gaza Foto:googlemaps

Epl jje rekao da radi na ažuriranju svojih karata na veću rezoluciju, a Gugl je kazao kako njegovi snimci dolaze iz različitih izvora i da razmatra „mogućnost ažuriranja svojih snimaka kada budu dostupne fotografije više rezolucije“.

Satelitske slike koriste se u brojne svrhe, uključujući praćenje krčenja šuma i razmere šumskih požara, kao i istraživanje kršenja ljudskih prava širom sveta.

Javne platforme, kao što su Goolge Earth i Apple Maps, svoje satelitske snimke nabavljaju od drugih kompanija. Kompanije Maxar i Planet Labs već sada nude snimke Izraela i Gaze u visokoj rezoluciji. Ove mnogo kvalitetnije slike mogu otkriti detalje do pola metra ili manje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar