Zašto je Nemačka imala toliko mrtvih u poplavama?

Svet 20. jul. 202107:19 > 11:33
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SASCHA STEINBACH, REUTERS/Wolfgang Rattay

Od skoro 200 stradalih u poplavama u Evropi, više od 165 poginulo je u Nemačkoj. Strahuje se da bi broj žrtava mogao da bude i veći jer se stotine ljudi i dalje vode kao nestale. Zašto je Nemačka izbrojala toliko žrtava?

Pročitajte još:

Kao uzrok za poplave stručnjaci navode više razloga – klimatske promene, loš sistem sigurnosne zaštite, nedovoljnu obezbeđenost brane Kotbah na granici sa Holandijom, čije je pucanje po mišljenju mnogih i iniciralo katastrofu ovih razmera.

Nemački WDR-a preneo je reči Marsela Maurera, gradonačelnika grada Ophovena koji se nalazi u blizini brane, koji je rekao da je razlog za pucanje to što na mestu gde se Rur uliva u reku Maas na holandskoj strani zatvoreni kanali, što je rezultiralo rastom vodostaja.

Sa druge strane, poslanik Socijaldemokratske partije Karl Lauterbah tvrdi da Nemačka nije bila spremna za prirodne nepogode, a ministar privrede Peter Altmajer zatražio je sprovođenje temeljne istrage o mogućim propustima sistema za odbranu od poplava.

Francuski državni mediji „France 24“ preneo je da se sirene za opasnost nisu oglasile. Pojedini stanovnici malih mesta uz reku Rajnu takođe su za nemačke medije posvedočili da se alarmi nisu oglasili, zbog čega nisu stigli da reaguju na vreme. Poplavni talas došao je tokom noći i mnogo stanovnike zatekao nespremne ili u snu.

Iako su već počeli radovi na rasčišćavanju posledica poplava, opasnost nije prošla. Zabrinutoist raste zbog regiona Gornje Bavarske, gde su obilne kiše potopile podrume. Vlasti zapadne Nemačke saopštile su da postoji rizik od pucanja brane Štajnbahtal, a stanovnici su evakuisani iz domova.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar