Zašto Gejtsova deca neće naslediti tatine milijarde

Svet 04. maj. 202120:55 > 21:10
Podeli:
Dženifer, Bil i Melinda Gejts
Dženifer, Bil i Melinda Gejts Foto:Bruno Bebert / Bestimage / Profimedia

Bil Gejts i uskoro njegova bivša supruga Melinda decenijama unazad važili su za skladan par. Vest o njihovom razvodu izazvala je brojne reakcije, ali i pitanje koliko će biti "težak" razvod jednog od najbogatijih parova sveta. Još nije jasno kako će se dugačak spisak nekretnina i drugih vrednosti deliti, ali jasno je ko će dobiti najmanje - njihovo troje dece. Njima pripada samo jedan odsto ukupnog bogatstva Gejtsovih.

 

Pročitajte još:

Tokom braka dugog 27 godina Bil i Melinda Gejts dobili su troje dece. Najstarija je Dženifer (25), zatim njihov jedini sin Rori (21), a najmlađa je Fibi (18). Gejtsovi su navodno jako strogi roditelji. Čak, kako su mediji svojevremeno pisali, nisu dozvoljavali deci da koriste mobilne telefone do svoje četrnaeste godine.

Odluku da bogatsvo ne ostavi svojoj deci, suosnivač Majkrosofta objavio je pre nekoliko godina. Kako je rekao, svojoj deci ostaviće tek 10 miliona američkih dolara od 130 milijardi koliko Fobrs procenjuje da je Gejts bogat. To znači da će Dženifer, Rori i Fibi naslediti nešto manje od jedan odsto tatinog bogatstva.

Svoju odluku Gejts je obrazložio sledećim rečima: „Definitivno mislim da je ostavljanje velike količine novca medveđa usluga. Voren Bafet je o tome govorio 1986. godine i naterao me da razmislim o tome i shvatim da je u pravu“, rekao je.

Melinda Gejts i Bil Gejts
Melinda Gejts i Bil Gejts Foto:EPA/KAMIL ZIHNIOGLU

U jednom od intervjua, milijarder je rekao čak i da su njegova deca „ponosna što od tog bogastva neće naslediti skoro ništa“.

„Moja deca će steći obrazovanje i moraju sami sebi da izgrade karijere i životni put. Toliko novca bi im uništilo živote“, rekao je i dodao da tokom naredenih godina sav kapital koji je stekao biti doniran njegovoj humanitarnoj organizaciji koja se bori da smanjenje bolesti i siromaštva u svetu.

Gejtsova deca ne samo da neće imati milijarde na računu, već prema rečima njihovog oca, neće ni imati siguran posao. Kako je već najavio, njegovi naslednici neće voditi organizaciju kojoj donira skoro sav svoj novac, već da će morati sami da snađu za posao. Istina, neće morati da žure i ni da brinu da li će moći da plate kiriju, jer ipak im ostaje deset miliona.

 

Ko su deca Bila Gejtsa?

Najstarija Dženifer (25) je strastveni ljubitelj konja profesionalno je učestvovala u konjskim trkama, a sada je student medicine u Njujorku. Prethodno, diplomirala je biologiju na Univerzitetu Stanford 2018. godine. U januaru 2020. verila se za Nejl Nasara, profesionalnog jahača koji takođe ima diplomu Stanforda.

Dzenifer Gejts, Bil i Melinda Gejts
Dženifer Gejts, Bil i Melinda Gejts Foto:Jamie McCarthy / Getty images / Profimedia

„Jedva čekam da provedemo ostatak života zajedno u učenju, smehu i ljubavi“, napisala je na Instagramu nakon veridbe.

O sinu Roriju, koji je nedavno završio srednju školu, nije poznato mnogo podataka. Na društvenim mrežama nije previše aktivan, a jednom prilikom mama ga je opisala kao saosećajnog, znatiželjnog, inteligentnog, načitanog i dobro obaveštenog. Navela je tada i da je od roditelja nasledio ljubavi prema zagonetkama.

Ono što je poznato o najmlađoj Fibi jeste to da je studirala na baletskoj akademiji.

Razvod iz vedra neba

Odluka o razvodu Bila i Melinde Gejts došla je „iz vedra neba“. Milijarder je na Tviteru objavio zajedničko saopštenje u kom se navodi da uskoro bivši supružnici „više ne veruju da mogu da rastu zajedno“.

„Nakon mnogo razmišljanja i puno rada na našoj vezi, doneli smo odluku da okončamo svoj brak. Više ne verujemo da možemo da rastemo zajedno u paru u sledećoj fazi našeg života“, dodao je on.

Par se venčao 1994. godine na maloj i intimnoj ceremoniji na Havajima, a Melinda je dve godine kasnije napustila Majkrosoft kako bi se posvetila porodici.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar