Zasedanje Skupštine u Banjaluci na ivici fizičkog obračuna

Svet 31. mar. 202113:29 > 14:18
Podeli:
Draško Stanivuković, Banja Luka, skupština
Draško Stanivuković Foto: Nova.rs

Raspravu o usvajanju budžeta Banjaluke obeležilo je nekoliko incidenata, a tokom pauze došlo je do verbalnog sukoba gradonačelnika Draška Stanivukovića i odbornika Ujedinjene Srpske (US) Nevena Stanića.

Stanivuković je rekao da je Stanić udario Olgu Babić, službenicu u njegovom kabinetu, dok Stanić tvrdi da ju je slučajno „zakačio“ u prolazu, zbog čega je zatražen pregled snimka video-nadzora.

Stručni saradnik u kabinetu gradonačelnika Olga Babić osudila je napad Stanića.

 

„Mislim da je ovo izmaklo svakoj kontroli. Ovakvo ponašanje i psovanje nema smisla. Samo pokazuje dokle idu i na šta su spremni“, rekla je Babićeva.

Draško Stanivuković Foto: Nova.rs

Pročitajte još:

Stanić je kazao da je u pauzi zasedanja sa nekoliko odbornika „izleteo“ iz skupštinske sale i slučajno „naleteo“ na Babićevu.

Gradska skupština nekoliko dana zaseda u stanju naraslih tenzija, nakon što su predstavnici skupštinske većine, sa Savezom nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) na čelu, predložili amandmane na budžet, kojima, kako je ocenio gradonačelnik Stanivuković, Banjaluka ostaje bez sredstava za održavanje infrastrukture, prenosi Srpska info.

Draško Stanivuković, Banja Luka, skupština
Draško Stanivuković Foto: Nova.rs

Dodao je da su amandmani nezakoniti, jer blokiraju funkcionisanje grada, navodeći da će u slučaju da budu usvojeni Banjaluka ostati bez rasvete, sredstava za čišćenje grada, javnog prevoza, održavanja parkova… Stanivuković je rekao da većina u gradskoj skupštini namerava da donesu odluku kako bi ukinuli gradonačelniku mogućnost preraspodele sredstava.

„Od osam miliona, koje je imao bivši gradonačelnik na raspolaganju, meni su ostavili milion“, kazao je on.

Draško Stanivuković, Banja Luka, skupština
Draško Stanivuković Foto: Nova.rs

Gradonačelnik Banjaluke je predložio da gradski budžet iznosi 149,43 miliona maraka (oko 77 miliona evra) ili 6,5 miliona maraka (oko 3,3 miliona evra) manje u odnosu na prošlu godunu. On je predvideo uštedu od oko milion maraka.

Pročitajte i:

Ispred gradske uprave danas se okupilo nekoliko desetina građana koji podržavaju gradonačelnika Draška Stanivukovića.

On je pozvao okupljene da, ako bude potrebe, uđu sa njim u Gradsku upravu.

„Pratite stanje i na jedan znak…“, rekao je Stanivuković i pucnuo prstima da bi pokazao koji je to znak.

Ispred gradske uprave okupilo se i desetak mladih, koji su doneli metle, lopate i kosilice, navodeći da je to poruka odbornicima skupštinske većine da, ako ne usvoje predloženi budžet, već svoje amandmane, „mogu uzeti lopate u ruke“ i obavljati poslove po gradu, koje treba da rade službe koje su za to nadležne.

Draško Stanivuković, Banja Luka, skupština
Draško Stanivuković Foto: Nova.rs

Opozicione stranke, PDP i Srpska demokratska stranka (SDS), smatraju da se postupcima većine u gradskoj skupštini ostvaruje pretnja građanima Banjaluke, koju je dan posle lokalnih izbora 15. decembra prošle godine izgovorio lider SNSD-a Milorad Dodik.

Draško Stanivuković, Banja Luka, skupština
Draško Stanivuković Foto: Nova.rs

Nakon što je posle 22 godine u Banjaluci za gradonačelnika izabran kandidat opozicije, Draško Stanivuković iz PDP-a, Dodik je izjavio da će se „osvetiti građanima Banjaluke, jer nisu podržali kandidata SNSD-a Igora Radojičića“.

On je tada rekao da Banjalučani više neće imati grejanja, kao i da entitetske institucije neće izdvajati sredstva za gradski budžet.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar