Zaradili 315 milijardi, radnike nemaju, a plaćen porez nula

Svet 03. jun. 202116:54 > 17:09
Podeli:
Microsoft
Microsoft Foto:EPA-EFE/DAVID CHANG

Irska filijala Majkrosofta prošle godine je zaradila 315 milijardi dolara, ali nije platila porez na dobit, jer je rezident u poreske svrhe na Bermudima.

PROČITAJTE JOŠ:

Kompanija Majkrosoft Roud Ajlend Jedan prošle godine je ostvarila profit jednak skoro tri četvrtine irskog bruto društvenog proizvoda, uprkos tome što je imala nula zaposlenih, prenosi Gardijan.

Filijala koja naplaćuje naknade za licence za korišćenje zaštićenih Majkrosoftovih softvera širom sveta, zabeležila je godišnju dobit od skoro 315 milijardi dolara godinu do kraja juna 2020. godine, prema računima podnetim u Kancelariji za registraciju irskih kompanija.

Njegova dobit skočila je sa nešto manje od 10 milijardi prethodne godine i u poređenju sa irskim BDP-om za 2020. godinu.

Otkrivanje koliko je novca Majkrosoft uštedeo dolazi kada svetski lideri pokušavaju da postignu sporazum o borbi protiv multinacionalnog izbegavanja poreza pre sastanka grupe G7 kasnije ovog meseca.

Majkrosoft Roud Ajlend Jedan čija je adresa registrovana na pravnu firmu Mateso u centralnom Dablinu, u svojim računima navodi da nema zaposlenih osim direktora.

U poreskoj prijavi je navedeno: „Kako je kompanija poreski rezident na Bermudima, na dohodak ne obračunavamo porez“.

Bermudi ne obračunavaju porez na dobit.

Kompanija je Majkrosoftovoj korporaciji tokom finansijske godine isplatila dividentu od 24,5 milijardi dolara, nakon čega je usledila dodatna posebna dividenda od 30,5 milijardi dolara.

Borci za poresku transparentnost opisali su ovu situaciju kao neverovatnu.

Američki senat je prethodno istraživao Majkrosfot i Irsku zbog upotrebe ove kompanije i drugih irskih podružnica kako bi se smanjili porezi koji bi inače morali da se plate SAD-u ili negde drugde.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar