Odloženo glasanje o spornom medijskom zakonu u Poljskoj

Svet 11. avg. 202121:07
Podeli:
Poljska, parlament
Foto: Slawomir Kaminski/Agencja Gazeta/via REUTERS

Poljska desničarska vladajuća partija Pravo i pravda nije dobila većinu da usvoji zakon koji bi sprečio neevropskim vlasnicima da imaju kontrolni udeo u poljskim medijskim kompanijama. Zakonom bi se naterala kompanija Diskaveri, američki vlasnik najveće poljske televizije TVN, da proda svoj poljski udeo.

Zakon je viđen kao veliki napad na medijsku nezavisnost u jednoj zemlji Evropske unije koja je već na meti kritika zbog smanjenja nezavisnosti sudstva.

Glasanje o medijskom zakonu planirano je za danas, ali je odloženo za septembar nakon što je jedan opozicioni vođa tražio odlaganje, a njegov predlog dobio većinu glasova.

Medijski zakon smatran je ključnim testom za preživljavanje nezavisnih medijskih kuća u toj zemlji, gde je šest godina na vlasti populistička vlada koja krnji medije i nezavisno sudstvo.

Još nije jasno da li će vladajuća desničarska strana Zakon i pravda naći način da se taj zakon usvoji.

Odlaganje glasanja usledilo je dan nakon što su hiljade Poljaka izašle na ulice Varšave i još 92 grada širom Poljske u odbranu ostatka slobodnih, nezavisnih medija i da spreče pokušaj  vladajuće stranke da ućutka najveću poljsku nezavisnu televiziju sa nacionalnom frekvencijom TVN i njen informativni kanal TVN24.

Zahtev demonstranata je da Sejm poljskog parlamenta odbaci u sredu izmene Zakona o televiziji i radiofoniji po kojima bi više od 49 odsto vlasništva smeo da ima samo kapital iz Evropske unije čime bi američki vlasnik TVN Diskaveri bio prinuđen da proda ili ugasi tu televiziju.

Poljske vlasti insistiraju na tome da zakon ima jedino za cilj da spreči da neke od uticajnih medija u Poljskoj preuzme kapital iz neprijateljskih ili autokratskih država, recimo iz Rusije, Kine ili Saudijske Arabije, međutim očigledno je da su izmene uperene isključivo protiv TVN jer je ta televizija koja glasno kritikuje vladu jedina u Poljskoj u vlasništvu kapitala van EU.

BONUS VIDEO: Unescova lista zaštićenih dobara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar