Zakon o slobodi veroispovesti posvađao Kneževića i Abazovića

Svet 02. okt. 202019:35 > 19:49
Podeli:
Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Da li će i kada sporni Zakon o slobodi veroispovesti biti ukinut ili izmenjen ostaje da se vidi. Predstavnici pobedničke koalicije "Za budućnost Crne Gore" tvrde da zakon nije tačka sporenja, ali svaka od pobedničkih stranaka u Crnoj Gori ima svoje viđenje šta raditi sa zakonom koji je izazvao litije i, na neki način, doveo do kraja režima Mila Đukanovića.

Pročitajte još:

Nakon pobede na izborima, mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić najavio je da će biti ukinut sporni Zakon o slobodi veroispovesti.

Krivokapić je rekao da je u pripremi drugi sporazum tri koalicije koje formiraju novu vladu, a koji će obuhvatiti i ukidanje Zakona zbog kog je desetine hiljada gradjana protestovalo je na ulicama sedam meseci.

“Programom zakonodavnih reformi tu će na prvom mestu biti ukidanje takozvanog Zakona o slobodi veroispovesti”, naveo je on sredinom septembra.

Tačka sporenja

Dve nedelje kasnije, sporni zakon postao je tačka sporenja između Demokratskog fronta Milana Kneževića i Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića.

Knežević je nedavno rekao da je za novu vladu u Crnoj Gori uslov svih uslova povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti i najavio da će od parlamentarne većine tražiti da pre formiranja vlade povuče taj zakon.

DF za povlaćenje Zakona

“Mi ćemo tražiti od Zdravka Krivokapića i parlamentarne većine da već sad, pre formiranja vlade se povuče zakon o slobodi veroispovesti i da se potpiše ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom. DF će tražiti kao preduslov za bilo kakve dogovore oko formiranja vlade i gorućih reformskih zakona da trenutna parlamentarna većina povuče antipravoslavni i antisrpski Zakon”, rekao je on.

Nedugo zatim, potpredsednik Građanskog pokreta URA Filip Adžić saopštio je da ova partija neće glasati za povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti, što traži DF kao preduslov za formiranje nove vlade.

URA za izmenu Zakona

“Mi nećemo glasati za povlačenje Zakona o slobodi veroispovesti. Mi smo rekli da Crnoj Gori Zakon o slobodi veroispovesti treba, ali moderan zakon i zakon koji nije diskriminatorski”, rekao je Adžić i dodao da što se GP URA tiče mogu biti sklonjeni ili revidirani sporni članovi.

“Ali zakon je potreban i nijedna verska organizacija, niti pojedinac, fizičko ili pravno lice ne može biti iznad ili izvan zakona ili Ustava, pa ni SPC ili Mitropolija crnogorsko primorska. Apsolutno smo protiv diskriminacije bilo koje verske zajednice”, rekao je Adžić.

DF: Dritane, kontroliši jastrebove

Nije bilo potrebno dugo da se ponovo jave iz DF.

Ukoliko lider Građanskog pokreta URA Dritan Abazović ne može da kontroliše jastrebove u svojim redovima, koje neskriveni šovinizam sprečava da poštuju elementarne postulate demokratije, onda mu kao nesumnjivom borcu protiv režima ostaje samo jedna opcija – da podrži manjinsku vladu ostalih 37 poslanika opozicije, rekao je danas Slaven Radunović, predsednik kluba poslanika Demokratskog fronta.

On je dodao da bi “potpisani Sporazum, kojim se sve strane obavezuju da nova vlada i ova parlamentarna većina neće problematizovati pitanja koja se tiču međunarodnog kursa i obaveza Crne Gore, kao ni otvorena identitetska pitanja, trebalo da je dovoljna garancija da ćemo svi moći da budemo potpuno posvećeni raščlanjivanju institucionalno-mafijaške hobotnice i hitnom čišćenju biračkog spiska”.

Zakon će biti revidiran ili ukinut

„Oko toga da treba revidirati ili ukinuti Zakon o slobodi veroispovesti nema nikakvog spora. Nova demokratska vlast promeniće ili  potpuno ukloniti taj zakon iz pravnog sistema Crne Gore. Pitanje da li će se to desiti koji dan pre ili koji dan kasnije, to nije važno. Ključno je da postoji opšta saglasnost da taj neustavni zakon treba da se sklanja“, rekao je za portal nova.rs politikolog Vladimir Pavićević.

Kada je reč o formiranju nove reformske Vlade Crne Gore, sada predstoje pregovori o personalnim rešenjima i ti pregovori će po prirodi stvari da traju neko vreme. Moje je mišljenje da najsposobniji treba da zauzmu odgovarajuća mesta i da imaju podršku političkih autoriteta koji delaju u ime konstituenata nove vlasti. To znači da i politički autoriteti treba da zauzmu mesta u novoj vladi, rekao je on.

„Razgovor o personalnim pitanjima je osetljiva stvar i traži strpljenje i aktera koji pregovaraju i građana. To strpljenje postoji, kao što i uprkos sitnim razmiricama postoji zajedništvo konstituenata nove vlasti oko njenog reformskog usmerenja“, kaže Pavićević.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar