Zahvaljujući Benksijevom brodu spaseno još 49 migranata

Svet 29. avg. 202021:51 > 21:53
Podeli:
Foto:Tanjug/AP Photo/Santi Palacios

Italijanska obalska straža javila je da je sa broda za spasavanje migranata "Luiz Mišel", koji finansira britanski umetnik Benksi, preuzela 49 migranata. Sa ostrva Lampeduza isplovio je patrolni čamac na koji je ukrcano 49 osoba koje su smatrane najugroženijima, a među njima su 32 žene, 13 dece i četvorica muškaraca.

Italijanska obalska straža je objavila da se brod „Luiz Mišel“ za potragu i spasavanje nalazi u malteškim vodama, ali je aktivirala jednu od svojih jedinica pošto su to od nje zatražile malteške vlasti.

Brod za spasavanje migranata ranije je saopštio da je posada u dve odvojene akcije spasila 219 ljudi, što znači da ih je preostalo još 170 nakon intervencije italijanske obalne straže.

Posada broda „Luiz Mišel“ putem Tvitera je jutros zatražila pomoć italijanske obalske straže i malteške vojske.

Brod „Louiz Mišel“ u četvrtak je spasio 89 migranata

„Luiz Mišel“, brod koji je nazvan tako u čast francuske anarhistkinje iz 19. veka, plovi pod nemačkom zastavom, a spasao je u četvrtak 89 migranata, navodi se na službenoj stranici broda.

Nezavisna organizacija za spasavanje na moru Sea-Watch, koja je ranije ove nedelje javila da je posada „Luiz Mišel“ asistirala u njenim operacijama, takođe je na Tviteru uputila poziv javnosti za pomoć migrantima sa broda.

Ulični umetnik Benksi finansira ovaj brod za akcije spasavanja migranata a oslikao ga je u svom prepoznatljivom stilu, objavio je Sea-Watch u četvrtak. Britanski umetnik, čiji je identitet misterija, poznat je po socijalnim temama u svom radu.

Britanski list Guardian navodi da je Benksi zakupio brod u najvećoj tajnosti i da njime upravlja nemačka kapetanica Pia Klemp koju je Benksi kontaktirao u septembru 2019.

Godinu 2020. obeležio je novi rast pokušaja dolazaka migranata mediteranskom rutom, koja se smatra najsmrtonosnijom na svetu, a potencijalni migranti isplovljavaju najviše iz Libije i susednog Tunisa.

Više od 300 migranata poginulo je ove godine u pokušaju prelaska Mediterana u pokušaju da stignu na evropsko kopno, procenjuje Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

 

Komentari

Vaš komentar