Zagreb, Split, Vukovar: Kako su HDZ i SDP potučeni do nogu

Svet 17. maj. 202119:20
Podeli:
Možemo! Foto:Sanjin Strukic/PIXSELL

Lokalni izbori u Hrvatskoj pokazali su da veliki HDZ i SDP u ozbiljnom padu. Dve partije koje su godinama dominirale hrvatskom političkom scenom zabeležile su loše rezultate u više gradova gde su bili na vlasti godinama unazad, a koliko su ranjivi danas možda najbolje pokazuje primer Zagreba, Splita i Vukovara. U prvom nijedan od dve stranke nije ušla u drugi krug, u drugom HDZ gleda u leđa Ivici Puljaku, a u Vukovaru pobedu je odneo Ivan Penava koji napustio HDZ, a onda ga pobedio sa duplo više glasova.

PROČITAJTE JOŠ:

Zagreb: Moćna pobeda Tomaševića

Verovatno najzvučnija pobeda za „male“ stranke i koalicije koje široj i (regionalnoj) javnosti nisu poznate zabeležena je u Zagrebu.

U prvom krugu izbora za prvog čoveka grada pobedu je odneo Tomislav Tomašević, dok je koalicija iz koje dolazi Možemo! pobedila u 16 od 17 zagrebačkih četvrti. Tomašević je u prvom krugu bio više nego ubedljiv – 45,15 odsto ili 147,631 glasova. Od pobede delilo ga je tek nekoliko procenata glasova.

U drugom krugu snage će se odmeriti sa Miroslavom Škorom koji je „za dlaku“ bio ispred Jelene Pavičić Vukičević. Škoro je osvojio 12,16 odsto odnosno 36.789 glasova. To je 32 odsto manje ili 110.000 manje od Tomaševića.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Kako sada stvari stoje, u drugom krugu neće biti mnogo neizvesnosti, što možda najbolje opisuje komentar u jednim hrvatskim novinama – da je Škoro samo odložio svoj poraz. Tomašević je i sam toga svestan čini se, pa je već po izlasku prvih izbornih anketa u izbornoj noći rekao da je spreman da preuzme mesto prvog čoveka grada.  

Gde su tu HDZ i SDP? Ni jedni ni drugi se nisu proslavili u prestonici.

HDZ je kandidovao Davora Filipovića, koji je pažnju ovdašnjih medija privukao „pravdanjem“ da mu otac nije Srbin i da nije kršen sa 14 godina. Filipović, inače rođen u Sarajevu odakle je njegova porica izbegla tokom rata, osvojio je tek nešto više od devet odsto glasova, iako je na početku kampanje važio za glavnog protivkandidata Tomislava Tomaševića. Rezultati kažu da je u Zagrebu zauzeo četvrto mesto, iza Tomaševića, Škora i Pavičić Vukičević, a jedno mesto lošije od njega plasirao se kandidat SDP-a Joško Klisović sa 7,8 odsto glasova.

 

Premijer Hrvatske Andrej Plenković ipak nije nezadovoljan. Nakon što je Filipović čestitao pobedu Tomaševiću, Plenković je izjavio da je rezultat njegove stranke na lokalnim izborima vrlo dobar i pobednički i naveo da će ona sledeće četiri godine imati najviše župana, gradonačelnika i opštinskih načelnika.

To jeste tačno, ali jednu stvar Plenković nije rekao – HDZ je beleži silazni trend, ako se pogledaju rezultati prvog kruga lokalnih izbora od 2009. godine do danas. HDZ je 2009. godine u prvom krugu pobedio u 13 županija, 2013. godine u 12 županija, 2017. godine u 13 županija, dok je sinoć ta brojka iznosila 12 županija.

Stranka SDP je doslovno nestala u Zagrebu, postala je nebitna u Splitu, nema je u Osijeku i dobrom delu Slavonije, u ostalim delovima zavisi od lokalnih kandidata i entuzijasta. Drži se zubima za Rijeku jer je sva druga mesta izgubila.

Split: HDZ iza Puljaka 

Sa druge strane, u Splitu, HDZ jeste ušao u drugi krug, ali je gledajući u leđa Ivici Puljaku iz Centra.

Puljak je osvojio 28,77 odsto glasova, a kandidat HDZ-ov Vice Mihanović skoro osam manje – 20,55 odsto. SDP je u Splitu osvojio 10,95 odsto glasova – manje od liste Možemo! koja je osvojila 11,04.

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Puljak je čini se najveće iznenađenje izbora i ukoliko pobedi u drugom krugu za HDZ definitvno nema mesta u lokalnoj vasti. U prilog tome govore i reči Marijane Puljak iz stranke Centar.

„Kao što smo rekli, u gradskom veću ćemo ponuditi saradnju svima koji nisu HDZ i Kerum koji su vladali Splitom i upropastili ga. Vreme je da završimo njihovu eru, rezultati anketa to i govore“, rekla je na pitanje o mogućim kolaicijama.

Vukovar: Pobeda Penave

I u Vukovaru HDZ ide u drugi krug. HDZ-ov kandidat Nikola Mažar zauzeo je drugo mesto sa 24,81 odsto. Njegov protiv kandidat je Ivan Penava, vukovarski gradonačelnik i koji se kandidovao ispred desničarske liste IP-NL, HKS. Zanimljiva stvar vezana za Penavu – bio je kandidat HDZ-a, ali je pre godinu dana napustio stranku zbog sukoba sa premijerom Plenkovićem.

Čini se da ni u Vukovaru HDZ nema mnogo šanse u drugom krugu. Bar ne sudeći po rezultatima prvog – 43 odsto za Penavu naspram 24 odsto za Mažara.

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

Sa druge strane, SDP na ovim izborima nije uspeo da pređe ni izborni prag da bi ušao u Gradsko veće, a pre samo sedam-osam godina imao je i gradonačelnika i većinu u Gradskom veću.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar