Zaev: Kriza u Severnoj Makedoniji zvanično okončana, ekonomija se oporavlja

Svet 06. sep. 202118:32
Podeli:
Zoran Zaev, Nato samit
Zoran Zaev Foto: EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD / POOL

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je kriza u njegovoj zemlji zvanično okončana i da se privreda oporavlja. Kako je istakao, stopa zaposlenosti je od kraja 2020. počela ponovo da raste istim tempom kao pre pandemije, a u porastu je i prosečna neto plata.

„Posle jedne godine, prema današnjim zvaničnim statističkim podacima, možemo da kažemo da je kriza i zvanično okončana i da se ekonomija oporavlja, što je potvrda naših analiza da je ekonomija stabilna i da će da raste“, rekao je Zaev na Prvoj godišnjoj konferenciji „Ekonomski oporavak i rast posle kovida 19“, u okviru Ekonomsko-finansijskog foruma Skoplje 2021.

Premijer Severne Makedonije je istakao da je nekoliko minuta pre početka njegovog govora državni zavod za statistiku objavio da je u drugom kvartalu ove godine registrovan rast bruto domaćeg proizvoda od 13,1 odsto.

„Ovo znači da smo u prvom polugodištu ove godine postigli rast BDP od 5,6 procenata. Za ovu godinu smo projektovali rast od 4,1 odsto, sa očekivanjem da izvoz zabeleži rast od 10,6 odsto, a bruto investicije rast od osam procenata“, rekao je Zaev.

Kako je istakao, stopa zaposlenosti je od kraja 2020. počela ponovo da raste istim tempom kao pre pandemije, sa porastom od 1,5 odsto u poslednja tri kvartala, a u porastu je i prosečna neto plata.

„Nezaposlenost je na nivou od 15,9 odsto, što je istorijski najniži nivo u novijoj makedonskoj istoriji. Smanjena je za 4,8 odsto u poređenju sa istim periodom 2020. Dodatno, prema zvaničnim statističkim podacima, prosečna neto plata kontinuirano raste i po zaposlenima je u junu iznosila 28.744 denara (oko 470 evra)“, rekao je Zaev.

BONUS VIDEO: Uneskova lista zaštićenih dobara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar