Podeli
Foto: EPA-EFE/WILL OLIVER

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev čestitao je pripadnicima srpske zajednice nacionalni praznik Dan svetog Save i najavio povratak izučavanja srpskog jezika i kulture u osnovne škole i otvaranje Srpskog kulturnog centra u Skoplju.

„Vraćamo izučavanje srpskog jezika i kulture, za šta su odobreni nastavni programi od trećeg do šestog razreda, a u postupku je odobravanje nastavnih programa za sedmi, osmi i deveti razred“, napisao je Zaev u čestitki Srbima u Severnoj Makedoniji na Fejsbuku.

Pročitajte još:

Premijer Severne Makedonije i lider SDSM je podsetio da je mogućnost da se srpski jezik uči kao izborni predmet ukinuta 2007. godine, u vreme vladavine VMRO DPMNE.

„Sa našim sugrađanima iz Srbije unapređujemo tradicionalno dobre odnose sa Republikom Srbijom i u tom pravcu su u skopskoj opštini Centar završeni svi prethodni postupci za izgradnju Srpskog kulturnog centra, koji će početi da radi ove godine, istovremeno kada se u susednoj Srbiji realizuje idejni projekat za Makedonski kulltirni centar u Beogradu“, naveo je Zaev.

U čestitki povodom nacionalnog praznika Srba u Severnoj Makedoniji, Zaev je dodao da se priključuje obeležavanju i proslavi praznika koji je, kako je istakao, „deo tradicije poštovanja različitih kulturnih posebnosti i stremljenja izgradnji prosperitetne budućnosti za sve građane“ Severne Makedonije.

Praznik Dan svetog Save srpskoj zajednici čestitao je i predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, koji je istakao da je njegovo prosvetiteljsko-obrazovno delovanje jedan od najznačajnijih temelja srpske nacionalne i kulturne samobitnosti.

„Delo svetog Save je neizostavni deo tradicije, običaja, kulturnog nasleđa pripadnika srpske zajednice u Republici Severnoj Makedoniji, koja aktivno doprinosi političkom, društvenom i kulturnom životu. Radujem se doprinosu koji naši građani srpske nacionalnosti imaju u produbljavanju odnosa sa susednom i prijateljskom Republikom Srbijom“, istakao je Pendarovski.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar