Zaev: Suština evropskih vrednosti dovedena u pitanje

Svet 24. jun. 202109:56
Podeli:
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je razočaran što je Bugarska blokirala pregovore Skoplja, a samim tim i Tirane, o pridruživanju EU zbog "jezičkog spora" između dveju usednih zemalja.

PROČITAJTE JOŠ:

„To je sada problem Evrope. Nisu uspeli da spreče zemlju da blokira proces proširenja zbog bilateralnog problema“, rekao je Zaev.

Sofija od zvaničnog Skoplja traži da prizna da makedonski jezik ima bugarske korene. Skoplje s druge strane odbija da razgovara o makedonskom identitetu i jeziku.

Ministri spoljnih poslova EU razgovarali su o tome juče na sastanku u Luksemburgu, ali nisu uspeli da postignu sporazum.

Osnovana je komisija sastavljena od istoričara iz Makedonije i Bugarske koja pokušava da reši spor, ali do sada ni oni nisu pronašli zajednički jezik.

Dok se u Luksemburgu razgovaralo o datumu za otpočinjanje pregovora o priključenju Makedonije i Albanije Evropskoj uniji, u Skoplju je održan ekonomski forum kojem je prisustvovao Zaev i albanski premijer Edi Rama.

Agencija MIA prenela je da su makedonski zvaničnici generalno razočarani što je Evropska unija ponovo odložila određivanje datuma za pocetak pregovora Makedoniji zbog bugarskog veta, a samim tim datum nije dobila i Albanija koja je u paketu sa Makedonijom.

Na marginama foruma, Zaev je razgovarao sa premijerom Ramom i rekao da Evropska unija danas ima problem.

Zaev je ocenio da je odluka EU da odloži otpočinjanje pregovora o priključenju Severne Makedonije i Albanije „veliko razočaranje“, ali i, kako je rekao, važna poruka za region.

Zaev je ocenio da Brisel ne želi da prizna da nije u stanju da obezbedi integraciju zemalja zapadnog Balkana.

„To je problem. Činjenica da 26 država clanica EU ne sprečava blokadu jedne države clanice (Bugarske) problem je za Evropu koji uzrokuje sama EU“, rekao je Zaev.

Njegova poruka građanima Makedonije i Evropske unije bila je da je, kako je rekao, „alarm uključen i da je suština vrednosti EU dovedena u pitanje“.

„Evropske vrednosti su zajednicke za zemlje EU, ali i za zemlje kandidate koje ih prihvataju i razvijaju. Cak i danas zapadni Balkan potvrduje ove vrednosti… Sve clanice EU moraju znati ko prihvata te vrednosti i promoviše ih kao sastavni deo evropskog nacina života… Tako da ništa ne može dovesti u pitanje ljudsko dostojanstvo, jednakost i solidarnost, vladavinu zakona, ljudski prava“, rekao je Zaev.

Premijer je rekao i da makedonski i albanski narod neće ostati izolovan.

„Ne odustajemo, a znamo da su Srbija, Crna Gora, Kosovo, BiH na ovom putu sa nama. Mi smo Evropa, bez obzira na to hoće li EU uspeti da ukloni blokadu ili ne“, rekao je Zaev i dodao: „Naši narodi i vlade na Balkanu pokazuju evropske manire. Brzo rušimo barijere i granice između sebe, kako bi se građani, usluge i roba mogli slobodno kretati. Imamo zajednicke ideje, izazove i kulture sa našim bratskim narodima u regionu“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar