Zaev: Odluka o ostavkama ministra i ostalih zbog požara u Tetovu posle istrage

Svet 11. sep. 202118:38
Podeli:
Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je da je primio ostavke minstra zdravlja, njegovog zamenika i direktora bolnice u Tetovu, ali da će odluku o tome da li će ih prihvatiti doneti na osnovu rezultata istrage smrtonosnog požara u tetovskom kovid centru.

Zaev je u pisanoj izjavi naveo da je primio ostavke ministra zdravlja Severne Makedonije Venka Filipča, zamenika ministra Ilira Hasanija i direktora i ekonomskog direktora bolnice u Tetovu i da ih „razume kao visoki moralni i etički čin i kao demonstraciju integriteta i odgovornosti, koja je neminovna prilikom takvih velikih nesreća“.

„Odgovornosti će biti i biće utvrđena na osnovu nepobitnih forenzičkih činjenica, a ne na osnovu političkih obračuna. Imajući u vidu da se istraga sprovodi visokom dinamikom i da je obezbeđena visokim nivoom stručnosti i profesionalnosti, moju procenu i odluku u vezi podnetih ostavki baziraću isključivo na faktima koje dobijam iz istrage, odnosno isključivo u skladu sa utvrđenim razlozima za izbijanje požara“, rekao je premijer Severne Makedonije.

Prema njegovoj oceni, istražni i pravosudni organi sprovode izuzetno temeljnu, profesionalnu i brzu istragu, koja, kako je istakao, „mora da do detalja utvrdi razloge za izbijanje smrtonosnog požara“.

Zaev je najavio da će u toku sledeće sedmice, kako je rekao, „u prvom trenutku kad ekspertska istraga pokaže nov ozbiljniji napredak saopšti stavove Vlade bazirane na činjenicama iz istrage“ i da će to uraditi na konferenciji za novinare.

U požaru koji se dogodio u sredu uveče u montažnom modularnom centru bolnice u Tetovu poginulo je 15 osoba, od kojih su dve, kako je utvrdula istraga, bili članovi porodica pacijenata.

Antikovid propisima i protokolima Ministarstva zdravlja Severne Makedonije posete bolnicama u kojima se leče kovid pacijenti nisu dozvoljene.

BONUS VIDEO: Požar u Tetovu

Komentari

Vaš komentar