Zabranjena ruska ekstremistička grupa koja mrzi žene i LGBT zajednicu VIDEO

Svet 20. okt. 202117:00
Podeli:
Vladislav Pozdnyakov Foto: Društvene mreže

Ruski sud je zabrnaio kao "ekstremistički" pokret sa društvenih mreža pod nazivom "Muška država", zbog izazivanja mržnje prema ženama i pripadnicima LGBT zajednice, prenosi BBC.

PROČITAJTE JOŠ:

Prošle nedelje je Jutjub i servis za razmenu poruka Telegram blokirao pristup kanalima koje vodi osnivač grupe „Muška država“ Vladislav Pozdnjakov. Grupa je osnovana 2016. godine i privukla je veliki broj sledbenika. Prvobitno su se organizovali na Vktontakteu, ruskoj verziji Fejsbuka. Pozdnjakov se sada nalazi u inostranstvu.

Sud u Nižnjem Novgorodu, gradu na reci Volgi, oko 440 kilometara istočno od Moskve, prihvatio je dokaze tužioca da je „Muška država“ proganjala žene i pripadnike LGBT zajednice na internetu, prenosi BBC.

Jedan primer je ciljanje lanac suši restorana Tanuki. Grupa je vređala ovaj lanac restorana zbog reklama sa crncem i pripadnicima LGBT zajednice.

Na sudu je advokat grupe Džambolat Gabarajev tvrdio da kampanja protiv Tanukija nije bila rasistička, ali da je „legitimno osuditi restoran zbog LBGT zajednice u reklami“, jer je kako je rekao „u Rusiji nezakonito širenje pro-LGBT stavova koje vide mladi ljudi“.

Zakon iz Rusije iz 2013. godine zabranjuje širenje „LGBT propagande“ namenjene mladim ljudima, uključujući LBGT simpole i informacije o životnom stilu LGBT zajednice.

Sud je saslušao dokaze iz ruskog centra za borbu protiv ekstremizma, koji je ideologiju „Muške države“ opisao kao pokušaj ponovnog uspostavljanja patrijarhalnog društva, podređujući položaj žena, prenosi BBC na ruskom.

Seksizam i homofoija su široko rasprostranjeni u Rusiji ali oni koji izražavaju takve predrasude često nisu krivično gonjeni. U decembru 2018. godine Podznjakov je osuđen na dve godine zatvora zbog ekstremizma, nakon što je tužilac optužio grupu za „aktivnosti u cilju kritikovanja žena“. Podznjakov je tada priznao krivicu, ali je brzo nakon izricanja presude otišao iz Rusije.

Pokret je prvi put primećen kada je počeo kampanju protiv uvođenja Zakona o nasilju u porodici u Rusiji. Femenistički aktivistkije koje su radile na lobiranju u parlamentu prijavile su da su primile pretnje smrću od grupe, koja je takođe učestvovala u minitinzima protiv zakonskih inicijativa.

U jednom incidentu u februaru, feministička aktivistkinja koja je učestovala u protestima koji podržavaju političke zatvorenice i samo se identifikovala kao Ksenija, rekla je za Radio Slobodnu Evropu da je Podznjakov objavio njene lične podatke na društvenim mrežama.

„Njegovi sledbenici su počeli da mi šalju razne uvrede, neki su čak govorili da bi bilo dobro da umrem“, rekla je Ksenija. Njene kolegenice su takođe objavile da ih je „Muška država“ uznemiravala i pretila im smrću.

Posle jednog od skupova 14. februara, Pozdnjakov je na svom Telegram kanalu napisao da su „feministkinje i LGBT aktivistkinje bio-smeće“ i „psihološko bolesne osobe kojima nije mesto među normalnim ljudima“.

„Muška država“ je takođe postala poznata po tome što je ciljala žene koje su bile u vezi sa crncima, kao i majke dece mešovite rase.

BONUS VIDEO: Vojna vežba ruske vojske i saveznika u okolini Orenburga

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar