Zabrana za ruske brodove na ukrajinskim rekama

Svet 30. dec. 202021:18
Podeli:
Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Predsednik Ukrajine Vladimir Vladimir Zelenski potpisao je Zakon o unutrašnjem vodnom saobraćaju kojim se brodovima pod ruskom zastavom zabranjuje plovidba rekama unutar zemlje, saopštila je pres-služba kabineta šefa države.

„Konkretno, utvrđuju se uslovi za rad unutrašnjeg vodnog saobraćaja, korišćenje unutrašnjih plovnih puteva i njihovih priobalnih traka za plovidbu. Reguliše se pitanje imovine potonule na unutrašnjim plovnim putevima, odgovornost brodovlasnika za narušavanje zakona o unutrašnjem vodnom saobraćaju i slično. Zakon takode sprovodi osnovne zahteve direktiva i propisa EU prema Sporazumu o pridruživanju sa EU“, navodi se u saopštenju..

Vlada je podržala zakon 3. decembra, a prema tekstu zakona, zabranjen je ulazak na unutrašnje plovne puteve Ukrajine brodovima koji plove pod zastavom „države-agresora“ (ukrajinski parlament je u januaru 2015. godine usvojio izjavu kojom se Rusija naziva „zemljom-agresorom“); brodovima koji pripadaju državljanima „države-agresora“, ili fizičkim i pravnim licima prema kojima su primenjene specijalne sankcije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar