Zaboravite Rusiju i SAD, Kina je sada svemirska supersila

Svet 06. dec. 202011:31
Podeli:
Foto:EPA-EFE/CHINA NATIONAL SPACE ADMINISTRAT

Kineska Čang'e 5 misija na Mesec zabeležila je nekoliko "prvih" uspeha - prvo uzletanje kineske letelice sa nekog svemirskog tela i prvo spajanje kapsule i letelice u lunarnoj orbiti. Posle milijardi uloženih u svoj svemirski program, Kinezi su sada na dobrom putu da dostignu Ruse i Amerikance u svemirskoj trci.

Pročitajte još:

Kineska kapsula sa uzorcima sa površine Meseca uspešno je danas sletela na svemirsku letelicu i u toku su pripreme za njen povratak na Zemlju.

Današnji manevar je deo ambiciozne Čang’e 5 misije – nazvane po kineskoj boginji Meseca i lansirane iz provincije Hainan na jugu Kune – da na Zemlju donesu, prvi put posle 40 godina, uzorke sa površine Meseca.

Foto:EPA-EFE/STR

Prvi put

Kapsila sa kamenjem i uzorcima tla poletela je sa površine Meseca u četvrtak i prikačila se na letelicu jutros, saopštila je kineska Nacionalna svemirska administracija što je bio prvi kineski „randevu i spajanje u lunarnoj orbiti“. Polazak kapsule sa mesečeve površine takođe je bio „prvi put“ – prvo uzletanje kineske letelice sa nekog svemirskog tela.

Kineska svemirska agencija saopštila je da je pre poletanja kapsule na površini Meseca podignuta kineska zastava. Na taj način je postala druga zemlja u istoriji koja je zabola svoju zastavu na površinu Meseca, više od pola veka posle Amerike. SAD su prvi zastavu zaboli na površinu Meseca 1969. tokom misije Apola 11. Pet drugih američkih zastava načičkano je po površini Meseca tokom narednih misija, sve do 1972.

Foto:EPA-EFE/CHINA NATIONAL SPACE ADMINISTRAT

U korak sa SSSR i SAD

Kina pokušava da nadoknadi propušteno i uhvati korak sa Rusijom i Sjedinjenim Državama i slila je milijarde dolara u svoj svemirski program koji vodi vojska. Peking se nada da će do 2022. imati svemirsku stanicu sa posadom i da će vremenom poslati i ljude na mesec.

Ukoliko se letelica sa uzorcima uspešno vrati na Zemlju, Kina će biti tek treća država koja je donela uzorke sa Meseca, posle SAD i Sovjetskog saveta 1960ih i 1970ih.

Foto:EPA-EFE/CHINA NATIONAL SPACE ADMINISTRAT

Ovo je prvi takav pokušaj od Luna 24 misije Sovjetskog saveza. Naučnici se nadaju da će im uzorci Čang’e 5 pomoći da saznaju više o poreklu Meseca i vuklanskoj aktivnosti na površini.

U kapsuli bi trebalo da bude dva kilograma materijala sa prethodno neistražene oblasti poznate kao Okean oluja, prostrane ravnice od lave. Kapsula sa uzorcima bi trebalo da sleti na sever Kine, u oblasti Unutrašnje Mongolije.

Foto:EPA-EFE/CHINA NATIONAL SPACE ADMINISTRAT

Kina je svoj prvi satelit lansirala 1970. a bile su potrebne decenije da bi letelica sa ljudskom posadom poletela put svemira – Jang Livei je postao prvi „taikonaut“ 2003.

Kineski lunarni rover sleteo je na daleku stranu meseca u januaru u prvom pokušaju Kine da odsanja svoj „svemirski san“ i postane svemirska supersila.

Foto:EPA-EFE/CHINA NATIONAL SPACE ADMINISTRAT

Najnovija misija je jedna u nizu ambicioznih planova koji uključuju izgradnju moćne rakete sposobne da prenosi veći tovar nego što to mogu da nose letelice američke svemirske agencije NASA i privatne firme Spejs Iks, lunarnu bazu i svemirsku stanicu.

Kineski taikonauti i naučnici već razmatraju i slanje ljudske posade na Mars.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar