Za vikend stiže peščani oblak iz Sahare

Svet 19. feb. 202116:17
Podeli:
Foto: Youtube printscreen / Karim Bouchetata

U Evropu će tokom vikenda ponovo stići oblak peska iz Sahare, ali se još ne zna da li će biti vidljiv golim okom kao što je to bio slučaj sa oblakom prašine koji se kretao Evropom početkom februara, saopštila je evropska služba za atmosferska osmatranja Kopernikus.

Pročitajte još:

U prvom vikendu februara nebo je bilo obojeno žućkastom oker bojom posebno na jugu i istoku Francuske, gde je prošao oblak prašine izazvan peščanom olujom u Alžiru koji su vetrovi poneli ka severu. Zbog ovog oblaka znatno je pogoršan kvalitet vazduha u oblastima preko kojih se kretao.

Novi veliki i gusti oblah saharske prašine kreće se ka severu i treba da stigne do nekih delova Evrope tokom vikenda i početkom iduće nedelje.

Glavni deo oblaka trebalo bi da se koncentriše na istoku Španije i severu Francuske, ali bi oblak mogao da stigne i do Norveške.

Oblaci pustinjske prašine mogu da oboje nebo u crveno, ograniče vidljivost i prekriju vozila i prozore naslagama prašine, ali je sada teško kvantitativno predvideti puni uticaj četiri ili pet dana unapred, dodaje se u saopštenju.

Kopernikus ipak predvidja pogoršanje kvaliteta vazduha u Španiji, Francuskoj i možda u Velikoj Britaniji i zemljama Beneluksa, upozoravajući na negativan uticaj prašine na respiratorne puteve.

Kada se to dogodilo u Evropi izmedju 4. i 8. februara izazvane su naslage od više mikrograma čestica po metru kvadratnom na velikom delu juga Evrope, što je količina više stotina puta veća od prosečne.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar