Za stravičnu nesreću u Zagrebu vozaču preti 3 godine zatvora

Svet 28. apr. 202111:58 > 13:45
Podeli:
Zagreb saobracajna nesreca Dubrava
Zagreb saobraćajna nesreća Foto:Matija Habljak/PIXSELL

Policija je za izazivanje zastrašujuće saobraćajne nesreće u zagrebačkoj Dubravi prijavila 67-godišnjeg Boška Dimitrijevića. Prijavljen je i kazneno za obesnu vožnju, a policija je objavila da je nesreću na Aveniji Dubrava izazvao dok je bežao sa mesta druge, manje prometne nesreće koju je takođe izazvao.

PROČITAJTE JOŠ:

Dimitrijević je oko 14:30 Audijem A5 pomeo osam parkiranih automobila, ugrozio nekoliko života prolaznika i završio u potpuno uništenom autu okrenutom na krov nasred tramvajske pruge.

Konstatovane su mu lakše telesne povrede, a ako mu se na sudu dokaže krivica, prete mu do tri godine zatvora.

O ovom događaju su za HRT-u govorili direktor Službe za bezbednost saobraćaja MUP-a Josip Mataija i dugogodišnji urednik Autokluba Igor Stažić.

„Što se tiče nesreće kod Knina, dogodila se tako da je vozač zaustavio vozilo zbog kvara, nažalost na njega je naletelo drugo vozilo. Smrtno su stradali vozači iz oba vozila pa je još jedna osoba zadobila teške povrede pa se bori za život. Suvozač osobe koja je zaustavila vozilo prošao je nepovređeno. Verovatno se i ovde radilo o brzini“, ističe Josip Mataija.

Vozaču iz Dubrave prete do 3 godine zatvora

Stravična nesreća u Dubravi specifična je po tome da je vozač star 67 godina divljao po ulici.

 

„On je uoči ove nesreće i naleta na parkirana vozila izazvao drugu saobraćajnu nesreću. Na sreću jedan je pešak zadobio lakše povrede, bilo je tu puno sreće u nesreći. Protiv vozača ide krivično delo za obesnu vožnju, predviđena je kazna do tri godine zatvora. Definitivno se radilo o velikoj brzini, tamo je ograničenje 50 kilometara na čas, a brzina je sigurno bila duplo veća. Tačna brzina se još utvrđuje“, dodaje Mataija.

Vozila su u ulici u Dubravi bila nepropisno parkirana, ali su ona zaustavila jureće vozilo da udari u pešake pa su zapravo spasila život.

Igor Stažić već godinama prati događaje na hrvatskim saobaćajnicama posebno one koji pune stupce crne hronike.

„Stanovnik sam Dubrave dugi niz godina, sam sam povređeno na toj saobraćajnici kada sam imao 9 godina, kada sam prelazio preko pešačkih prelaza. Ta je saobraćajnica izuzetno opasna, ako ste gledali snimke, mogli ste videti da na našim ulicama vlada haos. Ovo što je gospodin Mataija kazao da je gospodin jurio brzinom većom od 100 km/h, da je cela Avenija Dubrava sa horizontalnom i vertikalnom signalizacijom loše uređena, da su automobili parkirani gde ne bi trebali biti, to vam samo ukazuje na jedan nered u kojem mi generalno živimo.

Iako situacija u saobraćaju zadnjih desetak godina je povoljnija nego je bila 1995. ili početkom 1990. ili 1979. Te je godine poginulo 1790 ljudi, sada se brojka kreće oko 300 ili 250. Saobraćaj je preozbiljna tematika oko koje se naše društvo premalo bavi. Svi pričaju o pandemiji, a saobraćaj vam je gori od toga, ubija više ljudi nego primerice malarija koja je smrtonosnija bolest“, rekao je.

Dodaje da je prevencija i ulaganje u edukaciju izuzetno malo u Hrvatskoj, slabo se vodi računa o tome.

Iako je nesreću u Dubravi izazvao čovek koji je 1954. godište, često se apostrofiraju mladi vozači koji često ginu na saobraćajnicama.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar