Za putovanje u EU građanima Srbije nije dovoljan samo pasoš

Svet 17. jun. 202113:30 > 14:03
Podeli:
Foto:Shutterstock

Državljani Srbije od sutra će moći turistički da putuju u EU, ali ne samo sa pasošem u džepu, već pod epidemiološkim uslovima koje za ulazak određuje svaka država članica pojedinačno. Ambasadori zemalja EU juče su usvojili preporuku o stavljanju Srbije na listu epidemiološki bezbednih zemalja, a ona sutra stupa na snagu.

Pročitajte još:

Preporukom se ukida zabrana putovanja u EU koja je za Srbiju bila na snazi od jula ali u zavisnosti od epidemiološke situacije svaka država članica Unije individualno procenjuje da li će za ulazak tražiti potvrdu o vakcinaciji, negativan test na korona virus ili odlazak u karantin.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić rekla je danas da Srbija već ima potpisane bilateralne sporazume i priznavanje digitalnih sertifikata sa nekoliko zemalja članica EU kao što su Grčka, Madjarska i Slovenija, a sa Češkom je potpisan i od ponedeljka stupa na snagu.

U Hrvatsku se može ući uz potvrdu o vakcinaciji bilo kojom vakcinom koja se prima u Srbiji, negativan PCR ili antigenski test ili potvrdu o prebolevanju kovida-19, dok Španci za ulazak iz Srbije priznaju samo vakcine koje je odbrila Evropska agencija za lekove (EMA) ili Svetska zdravstvena organizacija (SZO).

Pored Srbije na spisku epidemiološki bezbednih zemalja od sutra će biti i Albanija i Severena Makedonija, kao i SAD, Hong Kong, Liban, Makao i Tajvan.

EU svake dve nedelje raspravlja o epidemiološkoj situaciji u „trećim zemaljama“ i ažurira listu onih država koje se smatraju bezbednim za putovanja.

Epidemiološki bezbednom državom smatra se ona koja beleži maksimum 75 slučajeva zaraženih korona virusom na 100.000 stanovnika u poslednjih 14 dana.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar