„Za nju je to poglavlje gotovo“: Gde je i šta radi Melanija Tramp

Svet 07. sep. 202120:19
Podeli:
Foto: ALEX EDELMAN / AFP / Profimedia

Bivši američki predsednik Donald Tramp intenzivno razmišlja o kandidaturi na predsedničkim izborima 2024. godine. Kao i uvek, on je glasan i otvoren po pitanju svojih namera, pa je nekoliko puta upozoravao aktuelnog predsednika Džozefa Bajdena da će mu biti konkurencija. Ipak, jedna osoba je primetno tiha. Gde je i šta o tome misli nekadašnja prva dama Melanija Tramp?

POGLEDAJTE JOŠ:

Prva dama koju je javnost verovatno najmanje puta čula, potpuno se povukla iz javnosti nakon što je napustila Belu kuću u januaru prošle godine. Prvi put nakon odlaska s funkcije viđena je u julu, kada su je fotografi primetili dok napušta Tramp kulu u Njujorku sa sinom.

Osim nekoliko slučajnih fotografija usputnih prolaznika, enigma poznata kao Melanija Tramp nikada nije sa željom i namerom stala pred kamere.

Prva dama mrkog pogleda i šturih reči

Nezainteresovanost Melanije Tramp za javni politički život toliko je duboka da je nekolicini prijatelja rekla kako još jedan predsednički mandat svog muža neće podneti.

„Funkcija prve dame nije ono što ona želi. Za nju je to poglavlje gotovo“, ispričao je jedan od ljudi bliskih Melaniji CNN-u.

Prema njegovim tvrdnjama, Melaniju nećemo videti na novim skupovima Republikanske partije, čak iako Donald odluči da se kandiduje. Njenu ulogu preuzeće supruge Trampovih sinova – Lara i Kimberli. Melaniju, svemu sudeći, nikada više nećemo videti pored njenog supruga ukoliko odluči da se ponovo kandiduje za predsednika Amerike.

Njena odluka ne treba da čudi obzirom na obrazac ponašanja najnezainteresovanije prve dame u istoriji Sjedinjenih Država. Većina predsedničkih kandidata i izabranih predsednika oslanja se na svoje supružnike tokom kampanje, a podrška je najpotrebnika nakon stupanja na funkciju. Prva dama je institucija koja se vrlo ozbiljno shvata u Americi, a od žena se očekuje da uzmu aktivno učešće u političkom životu.

Melanijini nastupi su, u najboljem slučaju bili oskudni i, kako se čini, bila je primorana na njih.

Novinari kažu da je njen odgovor na molbu za izjavu, gostovanje ili govor toliko često bio „ne“, da su prestali da pokušavaju nakon nekoliko odbijanja. Ozbiljno umorna od stalnog pritiska javnosti i praćenja od strane medija, Melanija je dala četiri intervjua pred kamerama, dok za štampane medije nije želela da govori uopšte, što predstavlja nezapamćeni presedan.

Foto: EPA-EFE/Chris Kleponis / POOL

Melanija vas pozdravlja

Politički operativac koji je nekoliko godina proveo radeći sa tadašnjim predsednikom kaže da je protokol navikao da nje nema, te da odsustvo prve dame nikome nije smetalo.

Dok se Lora Buš fokusirala na prikupljanje sredstava za socijalno ugrožene i privlačenje žena u kampanju, Mišel Obama je bila toliko vešta u javnim nastupima, da je zasenila svog supruga Baraka i postala jedna od omiljenih ličnosti u Americi. Melanija Tramp, je, pak, označena kao žena mrkog pogleda kojoj nije stalo do naroda.

Tokom februarske konferencije Tramp se pojavio pred svojim simpatizerima i kratko rekao „Melanija vas je pozdravila“, što je dovelo do aplauza prisutnih. Na mitingu u Severnoj Karolini, bivši predsednik ponovo je stajao sam, a jasvnost je prestala da se pita zašto je mesto pored njega upražnjeno. Melanija je uvek slala svoje pozdrave.

Privatnost iznad svega

Melanija Tramp uspela je da povrati deo privatnosti nakon odlaska iz Bele kuće. Sada je malo mirnija, kažu njeni prijatelji, ali pribojava se ponovnog povratka u centar svetske pažnje.

Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS / POOL

„Tako joj se sviđa. Što više privatnosti može da ima, to je bolje za nju. U tome nema ništa loše. Ako je ceo svet godinama pratio svaki njen korak, što nije nimalo prijatno, zamislite koliko je toga ona morala da istrpi“, ispričao je njen prijatelj za CNN.

Ipak, ona je u februaru ove godine najavila otvaranje kancelarije, koja će imati minimalan broj zaposlenih. Oni su već poznati nekadašnjoj prvoj dami, obzirom da je sa njima sarađivala i u Beloj kući, pa se pretpostavlja da će joj to olakšati početak rada.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar