Crnogorci nude državljanstvo ako kupiš stan

Svet 14. jul. 202009:50 > 10:15
Podeli:
Foto: Shutterstock/Natalya Klyueva

Kompanija “Adriatic Marinas” iz Tivta već je iznela na tržište nekretnine iz kompleksa nazvanog “Boka Place”, novog dela luksuznog tivatskog nautičko-turističkog naselja Porto Montenegro, iako će gradnja početi tek krajem godine, pišu podgoričke Vijesti.

U reklami se navodi da će strani kupci uz kvadrate stanova i poslovnih prostora, gratis dobiti i crnogorsko državljanstvo.

Projekat “Boka Place” Vlada je nedavno uvrstila na “Listu prioritetnih projekata iz oblasti turizma“, čime investitori dobijaju niz administrativno-fiskalnih povoljnosti za realizaciju tih projekata, a jedna od njih je mogućnost da oni koji u te projekte ulažu svoj novac, dobiju i crnogorsko državljanstvo.

Reč je o dodeli državljanstva “prijemom radi realizacije posebnog programa ulaganja od posebnog značaja za privredni i ekonomski interes Crne Gore”, a koji je među stranim investitorima u Crnoj Gori poznat kao CBI (Citizenship by Investment). Stoga, Porto Montenegro već kao dodatnu povoljnost prilikom prodaje nekretnina u “Boka Place” reklamira i mogućnost da njihovi novi vlasnici, uz stan, dobiju i crnogorski pasoš, pišu Vijesti.

“Budite deo ove izvanredne nacije preko CBI programa. Ova šema je otvorena za sve strance koji uspune unapred definisanu obavezu prema državi i pruža vam jedinstvenu mogućnost da dobijete crnogorski pasoš nakon što investirate – donirate u poseban Vladin fond ili kupite nekretninu. To je nasleđe i povoljnost za vašu familiju. Crnogorski pasoš omogućava vam slobodno kretanje u 123 države sveta, uključujući i šengen-zonu, a uz planirani ulazak Crne Gore u EU, kao vlasnik pasoša tada ćete ćete imati i niz dodatnih povoljnosti”, piše u brošuri za “Boka Place” koju je služba prodaje Porto Montenegra počela ovih dana da distribuira zainteresovanim klijentima širom sveta.

Za CBI program na raspolaganju su 144 stambene jedinice u “Boka Place”.

“Ovde vi kao kupac jedne ili više nekretnina da biste ispunili zahtev za minimalnom investicijom od samo 450.000 eura, možete dobiti crnogorsko državljanstvo i pasoš koji je rangiran kao 34. u svetu po globalnoj mobilnosti”, navode iz službe prodaje Porto Montenegra.

Novi kompleks gradiće se u severnom i severoistočnom delu Porto Montenegra, uz Jadransku magistralu na potezu od novog kružnog toka na Seljanovu, do aktuelnog glavnog ulaza u Porto Montenegro blizu međunarodne škole “Knightsbridge International”.

Centralni deo ovog kompleksa je novi luksuzni kondo-hotel ranga pet zvjzdica, kapaciteta 96 hotelskih smeštajnih jedinica, plus 144 stambene rezidencije u ovom delu naselja koje mogu biti uključene u hotelski pul. Njime će upravljati “Kerzner International”, međunarodna kompanija koja se bavi izgradnjom i upravljanjem rizortima, destinacijama, ultraluksuznim hotelima i inovativnim iskustvima u oblasti zabave i igara na sreću.

Najmanji apartman košta 190 hiljada eura

U strukturi nekretnina koje se već nude kupcima preko službe prodaje Porto Montenegra su studio, jednosobni, dvosobni i trosobni apartmani koji koštaju od 190.000 do 347.000 eura, dok cene za trosobne penthaus luksuzne apartmane nisu objavljene u brošuri i dobija ih samo zainteresovani klijent u direktnom kontaktu.

Inače, Porto Montenegro procenjuje da će izgradnja ovog kompleksa u kome će se otvoriti 96 novih radnih mesta, koštati skoro 50 miliona evra, a sve bi trebalo da bude završeno na proleće 2023.

Komentari

Vaš komentar