Za 23 godine Zemlja izgubila 28 triliona tona leda

Svet 25. avg. 202015:46 > 15:47
Podeli:
Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Britanski naučnici su između 1994. I 2017. godine analizirali satelitske snimke glečera, planina i ledenih površina, zaključivši da je Zemlja u tom razdoblju izgubila iznenađujućih 28 triliona tona leda.

Naučnici sa univerziteta u Lidsu, Londonu i Edinburgu, koji su rezultate studije objavili u časopisu Cryosphere Discussions, toliki gubitak leda smatraju neverovatnim i dodaju da bi on mogao da rezultira dramatičnim porastom nivoa mora, možda čak i za metar do kraja veka, prenosi N1.

„Da to stavimo u kontekst – svaki centimetar porasta nivoa mora znači da će u dogledno vreme milion ljudi biti raseljeno iz svojih domova koji se nalaze na niskoj nadmorskoj visini“, kazao je Gardijanu profesor Endi Šepard sa Univerziteta u Lidsu.

Pročitaj i:

Dramatičan gubitak leda može imati i druge posledice, uključujući poremećaje u biološkom zdravlju arktičkih i antarktičkih voda i smanjenju sposobnosti planete da Sunčevu radijaciju reflektuje natrag u svemir.

Britanski rezultati odgovaraju najgorem predviđenom scenariju Međuvladinog panela UN za klimatske promene (IPCC).

„Ranije su naučnici proučavali pojedina područja na kojima se otapa led, poput Antarktika ili Grenlanda, no ovo je prvi put da je neko proučavao globalno otapanje leda koji nestaje s naše planete“, rekao je Šepard i dodao da ih je ono što su otkrili „zaprepastilo“.

„Malo je verovatno da je velik deo od 28 triliona izgubljenih tona leda direktna posledica klimatskog zagrevanja“, zaključio je on.