Vuhan: Kina odbila da da SZO timu podatke o pandemiji

Svet 13. feb. 202112:02
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Kina je odbila da ustupi timu Svetske zdravstene organizacije, koji je bio u Vuhanu da istražuje početak pandemije korona virusa, neobrađene podatke sa početka pandemije, rekao je danas jedan od članova tima.

Pročitajte još:

Kako prenosi Rojters, tim SZO zahtevao je neobrađene podatke 174 pacijenata, koji su među prvima dobili koronavirus u Vuhanu decembra 2019. godine, ali su dobili samo zaključke, rekao je Dominik Dvajer, australijski imunolog koji je među članovima ekipe SZO.

Podaci koje su tražili iz SZO su anonimni, ali sadrže detalje poput pitanja i odgovora pacijenata, kao i njihovu analizu.

„To je standardna praksa kada počne istraga o zarazi“, rekao je Dvajer po povratku u Sidnej, gde se trenutno nalazi u karantinu.

Foto: EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Australijanac je dodao da je pristup tim podacima od velikog značaja, jer je samo polovina od 174 slučaja povezana s pijacom Huanan, gde je virus prvobitno otkriven.

„Zato smo insistirali na tim podacima, a zbog čega ih nismo dobili, ne bih komentarisao. Moguće da je to politički razlog, vremenski, možda je teško doći do tih podataka… da li postoje neki drugi razlozi zbog kojih podaci nisu raspoloživi, ne znam. Možemo samo da spekulišemo“, dodao je Dvajer.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar