Vučić: Srbija će tražiti izveštaj Visokog predstavnika o BiH

Svet 02. jun. 202113:20
Podeli:
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Predsednik Aleksandar Vučić, rekao je nakon sastanka sa delegacijom Republike Srpske, da će Srbija prvi put, "u skladu sa svojim ovlašćenjima iz Aneksa 10 Dejtonskog sporazuma" tražiti izveštaj od Visokog predstavnika o stanju u BIH i iskazivati svoje stavove i svoj odnos i slušati šta kaže Republika Srpska po tom pitanju. Srbija će početi da se ponaša na način kako to nije činila do sada, a u skladu sa onim što je potpisano, što čini važeće norme, naveo je. Dodao je da je opasno igrati se Bonskim ovlašćenjima, nametanju zakona i ustavnih rešenja bez saglasnosti sva ri naroda, bez poštovanja Dejtonskog sporazuma,

Pročitajte još:

Sastanku su, kako je rekao, prisustovali ministri Nikola Selaković, ministar Aleksandar Vulin, predsednica Vlade. Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, ovo nisu laki dani za srpski narod, ja sam pre svega upoznao naše goste iz RS sa situacijom na KiM i činjenocom da je izgleda dozvoljeno bilo šta reći protiv Srbije i srpskog naroda i da to ne nailazi ni na kakvu reakciju onih koji bi trebalo, čak ni kad (Aljbin) Kurti u lice kaže da neće formirati ZSO, što su potpisali, naveo je Vučić na konferenciji.

„Što se tiče RS, saslušao sam sve naše goste i čuo njihove ideje, a ono što Srbija može da uradi jeste da će biti uvek uz RS, poštujući integritet BIH, ali i integritet RS unutar BiH, i da ćemo uvek pomagati RS, prenosi N1.

Rekao je da je govorio o brojnim ekonomskim projektima i dodao – „ako ove godine budemo imali priliku da ostvarimo rast od sedam odsto, moći ćemo dodatno da pomažemo RS, da izgradimo aerodrom u Trebinju, da njime povežemo ne samo Hercegovinu, već i znatan deo Crne Gore sa Beogradom i drugim evropskim centrima“.

Naveo je da će tražiti izveštaje od Visokog predstavnika, dodajući da je to važeća norma. Podsetio je da je taj aneks potpisao Milan Milutinović.

Opasno je igrati se bonskim ovlašćenjima, nametanjem zakona i ustavnih rešenja bez saglasnosti sva tri naroda, bez poštovanja Dejtonskog sporazuma, i bez saglasnosti Republike Srpske, rekao je.

„Srbija neće podržavati provođenje bonskih ovlašćenja kojima bi neko na jedan ili drugi način pokušao da kreira političku situaciju u RS. Znam da smo mali, ne možemo da utičemo na be,losvetske moćnike, ali onoliko koliko možemo, u skladu sa međunarrodno-pravnim normama, Srbija će se tako ponašati“, naveo je.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar