Vrhovni sud SAD odbio zahtev liberala, nema zatvaranja crkvi

Svet 26. nov. 202018:49
Podeli:
Foto: EPA-EFE/ALBA VIGARAY

Američki Vrhovni sud zabranio je Njujorku da sprovodi određena ograničenja na broj vernika u crkvama i sinagogama u područjima pogođenim pandemijom. Nakon tužbe koje su uložile pojedine religijske grupe, sudije su po hitnom postupku i Njujorku juče privremeno zabranile da sprovodi restrikcije na religijska okupljanja dok se suđenje ne završi.

Pet sudija glasalo je za, dok je četvoro bilo protiv, a u većini je bila i Trampova kandidatkinja Ejmi Koni Beret.

Tri liberalne sudije glasale su protiv, kao i predsednik suda Džon Robert.

Vrhovni sud stao je na stranu verskih organizacija u sporu oko mera ograničenja koje je uveo guverner Njujorka Endru Kuomo, a koje su ograničavale broj prisutnih na verskim službama.

„Propisi se ne mogu gledati kao neutralni jer su za crkve određene posebno stroge mere. U crkvama i sinagogama u crvenoj zoni ne sme biti više od 10 osoba, dok kompanije kategorizovane kao ‘bitne’ mogu da prime koliko god ljudi žele. Među bitne firme ubrajaju se objekti za akupunkturu, kampovi, garaže i slično, kao i fabrike koje proizvode hemikalije i mikroelektroniku kao i sva transportna postrojenja“, stoji u saopštenju suda.

Crkve su uložile žalbu na uvedene mere, mada broj zaraženih i umrlih od koronavirusa u SAD-u i dalje značajno raste, piše CNN. Poslednjih dana broj novih dnevnih slučajeva se kreće između 170.000 i 180.000, a dnevno od covida-19 umire više od 2000 ljudi.

Odlukom suda Njujork bi mogao da preispita restrikcije na okupljanja u verskim objektima u područjima snažno pogođenim pandemijom. Međutim, uticaj suda mogao bi da bude umanjen zato što katoličke i jevrejske grupe koje su podnele tužbu radi izmene restrikcija više njima ne podležu.

Te grupe imaju crkve i sinagoge u delovima Bruklina i Kvinsa koji su se ranije nalazili u crvenoj i narandžastoj zoni.

U tim zonama država je ograničila broj vernika u religijskim objektima – za crvenu zonu na 10, a za narandžastu na 25, prenosi Tanjug.

Međutim, ti delovi grada sada se nalaze u žutoj zoni sa manje restriktivnim merama koje nijedna od ovih grupa nije pokušala da dovede u pitanje pravnim putem.

U nepotpisanom dokumentu u kojem je izneto mišljenje suda navodi se da su restrikcijama posebno pogođeni verski objekti.

Sudije su ukazale da se ovim merama sprečava prisustvovanje religijskim službama i da su religijske slobode garantovane ustavom SAD.

U dokumentu se navodi da, za razliku od crkvi i sinagoga, u narandžastoj i crvenoj zoni mnogi objekti, od prehrambenih prodavnica do prodavnica za kućne ljubimce, nemaju ograničenja na broj mušterija u objektu, dok u narandžastoj zoni čak i oni objekti za koje nije neophodno da budu otvoreni, mogu samostalno da odluče koliki će broj osoba moći da bude u njima.

Grupe koje su podnele tužbu tvrde da je merama koje je uveo 6. oktobra, guverner Endrju Kuomo neopravdano izdvojio religijske objekte.
U Njujorku trenutno ima nekoliko područja koja se nalaze u narandžastoj zoni, ali u crvenoj nema nijednog.

.Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar