Vrhovni sud omogućio istragu Trampovih finansija

Svet 22. feb. 202117:17
Podeli:
Donald Tramp Foto:EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS

Vrhovni sud SAD otvorio je danas put njujorškom tužiocu da pribavi poreske prijave i druge finansijske podatke bivšeg predsednika Donalda Trampa u okviru krivične istrage, što je udarac zahtevima bivšeg predsednika za prikrivanje detalja o njegovim finansijama.

Sudije su odbile Trampov zahtev da stavi na čekanje presudu nižeg suda od 7. oktobra kojom se nalaže dugogodišnjoj knjigovodstvenoj firmi bivšeg republikanskog predsednika Mazars USA da se pridržava naloga za predaju materijala velikoj poroti koju je sazvao tužilac okruga Menhetn, Sirus Vans, demokrata, prenosi Rojters.

Vrhovni sud je već jednom doneo presudu u sporu, odbacujući prošlog jula Trampov argument da je bio imun na kriminalne istrage kao predsednik.

Za razliku od prethodnih američkih predsednika, Tramp je tokom četiri godine mandata odbio da objavi svoje poreske prijave, navodi Rojters.

Vrhovni sud se danas takođe složio da ispita zakonitost jednog od strogih pravila o imigraciji koja je doneo bivši predsednik, a kojima se imigrantima za koje se smatra da će zahtevati vladine beneficije onemogućava dobijanje legalnog prebivališta.

Očekuje se da predsednik Džo Bajden, koji je kritikovao Trampov imigracioni pristup, odbaci takozvano pravilo „javne naplate“, piše Rojters.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar