Vreli talas ne posustaje: Najtopliji dan u Portlandu ikada

Svet 27. jun. 202115:19
Podeli:
Portland vrućina
Foto: Mark Graves/The Oregonian via AP

Temperature skaču širom SAD, a grad Portland dostigao je 42 stepena celzijusa (108 F), a Sijetl je oborio rekord od 37 stepeni Celzijusa (100 F), samo četvrti put od kada su merenja počela, prenosi Gardijan.

PROČITAJTE JOŠ:

Vladini zvaničnici i komunalni radnici širom severozapadnog Pacifika pokušavali su da zaštite ljude i životinje dok istorijske vrućine u tom regionu ne posustaju

Portland, Oregn je imao svoj natoploliji dan u subotu posle podne kada je zabeležno 42,2 stepena Celzijusa, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi. Prethodno je glavni grad Oregona beležio 41,7 stepeni 1965. i 1981. godine, prenosi Gardijan.

Sijelt je do sredine subotnjeg podneva dostigao 38,3 stepena Celzijusa. Očekivalo se da će i drugi gradovi od istočne države Vašington do Portlanda do Južnog Oregona oboriti rekorde, a temperature u mnogim oblastima su iznad uobičajenih za ovo doba godine.

Portland vrućina
Foto: Mark Graves/The Oregonian via AP

To je opasna prognoza za region koji je navikao na blago vreme, gde mnogi ljudi nemaju klima uređaje.

Vruće vreme je naterelo farmere bobičastog voća da se trude da beru useve pre nego što istrule, a menadžeri ribarstva se trude da ugrožene losose čuvaju od previše tople rečne vode.

Prodavnice su rasprodale prenosne klima uređaje i ventilatore, neke bolnice su otkazale klinike sa vakcinaciju na otvorenom, gradovi su otvorili rashladne centre, bejzbol timovi su otkazali utakmice, a komunalne službe su se pripremile za mogući nestanak struje.

Zvaničnici okruga Multnomah u Oregonu koji obuhvata i Portland, upozorili su da bi temperature preko 37 stepeni mogle da prouzrokuju kašnjenja u javnom prevozu, mnogo posla za hitne službe i nestanak struje.

Na kratkom video snimku objavljenom na mreži, okružna zdravstvena službenica dr Dženifer Vines, pozvala je stanovnike da odlaze u rashladni centar ako nemaju klima uređaje, upozoravajući ih da je vrućina u tom području opasna po život.

Zvaničnici su tražili da volonteri pomognu osoblju rashladnih centara.

Portland vrućina
Foto: AP Photo/Sara Cline

U Portlandu su prognozeri rekli da bi temperature mogle da budu i više od 42 stepena. Očekivalo se da će se toplo vreme proširiti na veći deo regiona sledeće nedelje.

Sijetl je tri puta obarao sopstveni rekord što se tiče temperature, a u ponedeljak bi mogao da obori rekord još više i da temperatura dostigne 39 stepeni.

Džejms Brajant, stanovnik Sijetla, uzeo je klima uređaj kako bi se odbranio od vrućine.

„Moja kuća je vrela, tako i sa dodatnom toplotom sledećih nekoliko dana. Imam decu i moram da se pobrinem da im ne bude prevruće“, rekao je on.

„Izgleda da je to trend. Dakle nisam siguran šta ga pokreće, ali nije zabavno to je sigurno“.

Guverner Vašingtona Džej Insli ukinuo je kovid ograničenja za javne i neprofitne rashladne centre u javnom vlasništvu i li pod njihovom upravom zbog vrućina.

Kapacitet je trenutno ograničen na 50 odsto, dok se država u potpunosti ne otvori sledeće srede.

U Oregonu je guvernerka Kejt Braun suspendovala ograničenja kapaciteta za bioskope i tržne centre – mesta sa klima uređajima, kao i za bazene uoči državnog ponovnog otvaranja u sredu.

Ove vrućine koje su pogodile pacifički severozapad pokazuje kako bi mogla da izgleda budućnost zbog promene klime širom sveta, rekla je Kristi Ebi, profesorka na Univerzitetu u Vašingtonu koja proučava globalno zagrevanje i njegove efekte na javno zdravlje.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar