Vozovi ponovo „ujedinjuju“ sever i jug Italije

Svet 22. maj. 202013:35
Podeli:
Foto: EPA-EFE/CIRO FUSCO

Italijani kao još jedan znak da se Italija vraća normalnom životu vide to što je počela prodaja železničkih karata za vozove koji će, kako primećuju mediji, “ujediniti zemlju” od 3. juna kada se predviđa kraj zabrane putovanja između regija, koje su tokom tokom pandemije virusa korona podigle međusobne barijere.

Foto: EPA-EFE/ANDREA FASANI

Uz to biće i prvi put to biti direktno povezane, bez presedanja iz voza u voz,dve udaljene italijanske pokrajine: regija Pjemonte na severu i regija Reggio Calabrija, na krajnjem jugu zemlje.

Kada je u Italiji proglasen karantin zbog pandemije koronavirusa međugradske zeleznicke veze su bile prekinute, a saobracalo je samo neoliko neophodnih vozova, kao onaj koji je povezivao Rim sa Kalabrijom.

Sa otvaranjem međuregionalnih granica 3 juna italijanske zeleznice ce uspostaviti vise od 120 brzih vozova.

Foto: EPA-EFE/MARCO COSTANTINO

Pročitaj i:

Vozovi ce biti nakon svakog putovanja dezinfikovani, a putnici ce sedeti po principu “sahovske table”, naime sedista ce biti popunjena naizmenicno da bi se obezbedio propisani razmak. Takođe putnicima ce biti podeljen i pribor za licnu dezninfekciju, maske, gel za dezinfekciju, zastitne rukavice i jedna flasa vode, sto je novost u odnosu na praksu pre pandemije.

Italijanske železnice su uvele mogućnost da putnici na stolicima ispred sedista mogu uz svoje mobilne telefone proveriti sve informacije potrebne za putovanje, kao i ritam dezinfekcije i ciscenja vozova.

Nije saopšteno koliko ce ove nove mere uvedene zbog zastite od zaraze uticati na cenu karata.

Vozne karte su i pre pandemije bile prilicno skupe, a po nekada i skuplje od avionskog prevoza.

Komentari

Vaš komentar