Vodeći američki epidemiolog: Ne treba nam „AstraZeneka“

Svet 07. apr. 202117:16
Podeli:
Fauči
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Vodeći američki epidemiolog i savetnik predsednika Džozefa Bajdena Entoni Fauči smatra da SAD nisu potrebne vakcine „Astra zenka“ u borbi sa koronom. Neke evropske zemlje zaustavile su ili starosno ograničile upotrebu vakcine „AstraZeneka“ zbog zabrinutosti da bi ta vakcina mogla biti povezana sa stvaranjem tromboza, ali za sada nije zvanično potvrđena ova veza između vakcine i stvaranja krvnih ugrušaka.

Fauči, koji je i direktor američkog Nacionalnog instituta za alergije i zarazne bolesti, izjavio da, čak i ako bi „AstraZeneka“ zatražila i od Uprave za hranu i lekove (FDA) dobila odobrenje za hitnu upotrebu (EUA) u SAD, te vakcine nisu potrebne njegovoj zemlji.

Imamo tri izvrsne vakcine. Čak i ako FDA potvrdi da je ova vakcina veoma dobra, ne treba nam još jedna, jer imamo dovoljno veoma dobrih vakcina“, rekao je Fauči.

On je naglasio da ne postoji plan da se odmah počne sa upotrebom „AstraZeneka“ čak i kad bi dobila odobrenje, i da to nije nikakva optužnica protiv tog proizvoda, već da su SAD ugovorile dovoljno vakcina od „Moderne“, „Fajzera“ i “Džonsona i Džonsona“, koje u potpunosti ispunjavaju sve potrebe u imunizaciji, čak i u situaciji ako bude potrebna primena pojačivača, treće doze u nekom kasnijem periodu.

Nekoliko evropskih zemalja zaustavilo je ili starosno ograničilo upotrebu vakcine „AstraZeneka“ zbog zabrinutosti da bi ta vakcina mogla biti povezana sa retkim stvaranjem tromboza, a za sada nije zvanično potvrđena ova veza između vakcine i stvaranja krvnih ugrušaka.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar