Putinove fotografije o kojima bruji čitav svet

Svet 24. mar. 202123:14 > 25. mar. 2021 00:04
Podeli:
Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK/ EPA/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK

Postoje foto snimanja, postoje predsednička foto snimanja, a postoji i fotografisanje ruskog predsednika Vladimira Putina. Ruski predsednik je jedan od retkih, ako ne i jedini, svetski lider koji tako kreativno, a opet sa takvim klišeima pozira, istovremeno zadovoljavajući glad javnosti i stvarajući je.

Pročitajte još:

Dobar primer toga je, piše Njujork tajms, propagandni materijal koji je nedavno objavio Kremlj i to baš u trenutku kada su odnosi Rusije i SAD, dve svetske velesile, pali na najniži nivo, a glavna opoziciona figura u Rusiji, Aleksej Navaljni opisao Putina kao „Vladimira, trovača gaća“.

Na nizu fotografija snimljenih tokom Putinovog vikenda u sibirskoj tajgi, 68-godišnji Putin je „uhvaćen“ u svom omiljenom okruženju – na svežem vazduhu, u prirodi, uživajući u svoj njenoj surovosti i lepoti. U ogromnom ledenom prostranstvu Sibira, Putin deluje kao džin – bar je to bila ideja, piše Njujork tajms.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / MANDATORY CREDIT

Putin je, navodno slučajno, snimljen kako ozbiljan i ledeno miran vozi terensko vozilo koje je toliko ogromno da deluje kao da ga ništa ne može zaustaviti; stoji u dubokom snegu u debeloj i udobnoj kožnoj jakni usklađenoj sa pantalonama i rolkom dok zuri u budućnost; mirno prelazi klackavi most iznad zaleđene reke, dok njegov ministar odbrane Sergej Šojgu kaska za njim; i uživa u pikniku na otvorenom, sa debelim ćebićima prebačenim preko klupa dok on i Šojgu nazdravljaju metalnim čašama. Zima? Kakva zima?

Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK / KREMLIN POOL / MANDATORY CREDIT

Većina političara voki da deluje ozbiljno, zaposleno i sposobno na fotografijama. Bivši američki predsednik Barak Obama je često pozirao iza stola sa zasukanim rukavima košulje. Francuski predsednik Emanuel Makron je poznat po kratkom filmu na temu „kako je sniman zvanični portret“ gde se vidi kako pažljivo postavlja aksesoare na svoj sto.

Putin, međutim, bira drugačiji pristup. Kod njega je naglasak na fizičkoj moći umesto na birokratskoj i to akcentuje igranjem sa starim stereotipovima mačizma, snage i stamenosti. I dobrog zdravlja. Onog koje vam omogućava da ostanete dugo na mestu lidera.

Foto: Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Putinove foto sesije postale su, piše američki list, umetnička forma za sebe.

U sličnoj jakni od jagnjeće kože snimljen je i 2010. godine – istina bez odgovarajuće kape i rukavica – kako jaše preko sibirskog snega. Na ruskom Arktiku je zagrlio polarnog medveda. Vozio je motor u crnoj koži (ta fotografija je bila toliko popularna da je britanska kompanija Matchless London nazvala jaknu njemu u čast), igrao hokej (i postizao mnogo golova) i vežbao sa ruskim džudistima.

Foto: EPA-EFE/DMITRY ASTAKHOV

Njegove akcione avanture dostigle su vrhunac 2017. kada je fotografisan kako golih grudi lovi, peca i uživa u sibirskoj prirodi. Potom je uhvaćen, kao fol slučajno, kako se, opet gologrud, sunča, očiju sakrivenih iza tamnih naočara.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / SPUTNIK / KREMLIN

„Kako da ne glasate za takav torzo“, pitao je u to vreme jedan moskovski list. To, piše Njujork tajms, nije bilo retoričko pitanje.

Do 2019. Putin je svoj imidž vezao za predstavu čoveka povezanog sa zemljom kojom vlada. Umesto dominacije, pozorao je sedeći mirno u polju, sa kiticama divljeg cveća u rukama koje je, verovatno, sam ubrao ili je se opušteno naslanjao na tor. No, i pored miroljubivih poza, vojničke pantalone i autfit nalik uniformi su bili neizbežan dodatak. Poruka je jasna: Ja sam opasan i moja ljubav boli.

Foto: Sputnik/Alexei Druzhinin/Kremlin via REUTERS

Nove fotografije iz Sibira u skladu su sa ovom tradicijom. Nisu baš suptilne – zapravo toliko su očigledno nameštene da su izazvale podsmeh na društvenim mrežama – ali se to isto može reći i za Putina kome suptilnost nikada nije bila bliska.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar