Vladajuća Škotska nacionalna partija blizu četvrtog mandata

Svet 08. maj. 202115:30
Podeli:
Nikola Stardžon Nicola Sturgeon
Nikola Stardžon Foto:Jeff J Mitchell/Pool via REUTERS

Vladajuća Škotska nacionalna partija (SNP), koja se zalaže za nezavisnost od Velike Britanije, vrlo blizu je da obezbedi većinu na parlamentarnim izborima.

Pročitajte još:

Na osnovu prebrojanih glasova iz 49 izborne jedinice, SNP je osvojila 40 mesta i očigledno je na putu da osvoji četvrti uzastopni mandat.

Medjutim, s obzirom na izborni sistem u zemlji, koji dodeljuje neka mesta na osnovu proporcionalne zastupljenosti, možda neće uspeti da osvoji 65 mesta koliko je potrebno za većinu u parlamentu u Edinburgu.

Još se broje glasovi i sa parlamentarnh izbora u Velsu i lokalnih u Engleskoj, ali se najveća pažnja u Velikoj Britaniji pridaje rezultatima u Škotskoj, jer bi mogli da ubrzaju referendum o nezavisnosti.

Premijerka Škotske i liderka SNP Nikola Stardžen je izjavila da će ukoliko njena stranka osvoji većinu raspisati referendum.

Britanski premijer Boris Džonson, koji treba da dozvoli referendum, danas je u kolumni za Dejli telegraf napisao da bi još jedan referendum bio „neodgovoran i nepromišljen“ u trenutku dok se zemlja bori za izadje iz korona krize.

Stardžen je juče izjavila da će referdum raspisati nakon što se reši pitanje pandemije kovida-19 i oporavi ekonomija.

Škotska je deo Ujedinjenog Kraljevsta od 1707. godine, a pitanje škotske nezavisnosti izgledalo je rešeno kada su škotski glasači odbacili secesiju sa 55 odsto glasova na referendumu 2014. godine.

Foto:Tanjug/AP Photo/Alastair Grant

Ali odluka Velike Britanije 2016. godine da izadje iz Evropske unije nije u skladu sa željom 62 odsto Škota koji su glasali za ostanak u EU.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar