Vlada Kuvajta podnela ostavku

Svet 12. jan. 202119:54
Podeli:
Foto: EPA-EFE/Noufal Ibrahim

Vlada Kuvajta podnela je danas ostavku, posle čitavog niza sukoba sa poslanicima koji su dugo potresali tu zemlju sa najjačim parlamentom u Zalivu.

Ostavka nije iznenađenje pošto je tridesetak poslanika podržalo inicijativu za nepoverenje vladi ovog meseca, ali je odraz nestabilnosti, smanjenog poverenja javnosti i najgore ekonomske krize te naftom bogate zemlje posle više decenija.

Ministri su podneli ostavku nakon što su nedavno izabrani članovi parlamenta, uključujući više od 60 procenata novih lica, kritikovali premijera zbog novih imenovanja u vladi.

Odluka da se ponovo postavi stari predsednik parlamenta iz elitne trgovačke porodice izazvao je gnev novih poslanika nezadovoljnih zbog korupcije i patronažnog sistema u zemlji.

Premijer sada mora da podnese ostavke vladaru Kuvajta, emiru Navafu al Ahmadu al Sabahu i očekuje se da će ih on prihvatiti.

Foto: EPA-EFE/NOUFAL IBRAHIM

Poslanici su prošle nedelje optužili premijera šeika Sabaha al Kaleda al Hamada al Sabaha da za ministre postavlja provoaktivne i nekvalifikovane ljude, preneli su lokalni mediji.

Druge tačke spoticanje odnosile su se na izbor ministra unutrašnjih poslova i pravde koji se protive nacrtu zakona o ljudima bez državljanstva čijem se usvajanju parlament nada.

Napetost je pojačana tokom sednice parlamenta prošle nedelje kada se vikalo, a bilo je i tuče.

Čuvari su jedva uspeli da zaustave poslanike u tradicionalnoj odeći dok su se gurali, vičući na pristalice i prijatelje predsednika parlamenta.

Nezavisni politički analitičar Muhamed al Jusef rekao je da poslanici pokušavaju da uvedu reforme ali su im ruke vezane jer vlada uvek dovodi ista stara lica.

Ostavka vlade je podstakla je zabrinutost da će emir raspustiti parlament i da će uskoro ponovo biti izbora, što se ne bi desilo prvi put zbog neobične kombinacije, vlade koju postavlja emir i izabranog parlamenta koji može da usvaja zakone i ispituje ministre iako emir ima krajnji autoritet i članovi vladajuće porodice su na visokim funkcijama.

Komentari

Vaš komentar