Više od sto dobrovoljaca primilo Putinovu vakcinu

Svet 31. okt. 202010:30
Podeli:
Foto:EPA-EFE/SERGEI ILNITSKY

Prva grupa dobrovoljaca starosti od 60 i više godina, primila je vakcinu "Sputnjik V" protiv novog koronavirusa, saopštio je Nikita Lomakin, načelnik odeljenja za istraživanja Centralnog kliničkog centra koji rukovodi testiranjem.

„Istraživanja su počela prošle nedelje i u njima će biti angažovano 110 volontera, najstariji među njima ima 82 godine. Do sada nismo evidenirali nikakve negativne reakcije kod dobrovoljaca koji su primili vakcinu“, rekao je Lomakin za dnevnik Izvestija, preneo je TAS S.

Ruska vakcina nosi skriveno ime “Gam-COVID-Vac Lyo” i razvijena je na Institutu za epidemiologiju Gamaleja u Moskvi. Jedino je poznato da je u pitanju tzv. vektorska vakcina, što predstavlja standardni koncept nastanka cepiva koji se već neko vreme koristi u istraživanjima.

Pročitajte još:

Prva na svetu registrovana vakcina protiv virusa korona nazvana je „Sputnjik V“ po analogiji sa lansiranjem prvog veštačkog Zemljinog satelita 1957, navodi se na zvaničnom sajtu vakcine.

“‘Sputnjik I’ je intenzivirao svemirska istraživanja u celom svetu. Nova ruska vakcina protiv kovida 19 stvorila je takozvani ‘trenutak Sputnjika’ za svetsku zajednicu. Zahvaljujući ovom poređenju, vakcina je dobila naziv ‘Sputnjik V’”, navodi se u objašnjenju naziva vakcine.

Njena osnova su virusi koji ne mogu da budu opasni za ljude, tzv. vektori. Oni služe kao nosioci karakterističnog genetskog materijala patogena protiv kojeg treba sprovesti vakcinaciju. Telo prepoznaje genetski materijal kao strani i stvara antitela koja sprečavaju infekciju u slučaju stvarnog susreta sa virusom.Njena osnova su virusi koji ne mogu da budu opasni za ljude, tzv. vektori. Oni služe kao nosioci karakterističnog genetskog materijala patogena protiv kojeg treba sprovesti vakcinaciju. Telo prepoznaje genetski materijal kao strani i stvara antitela koja sprečavaju infekciju u slučaju stvarnog susreta sa virusom.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar