Podeli
Foto: EPA-EFE/STR

Više od 2.000 penzionera protestovalo je danas u Minsku i obeležilo 100 dana od početka masovnih demonstracija u Belorusiji, iniciranih pobedom dugogodišnjeg autoritarnog šefa države Aleksandra Lukašenka na predsedničkim izborima.

Penzioneri tradicionalno izlaze na ulice ponedeljkom, i danas su ponovo tražili ostavku Lukašenka i prestanak nasilnog obračuna vlasti s neistomišljenicima.

Nosili su cveće i crveno-bele zastave opozicije koje su postale simbol protesta u Belorusiji, kao i slike pristalice opozicije Romana Bondarenka, koji je prošle nedelje umro posle privođenja.

Ispred zgrade policije demonstranti su skandirali “Zašto je (Roman) ubijen” i tražili istragu njegove smrti.

Policija je u sredu uhapsila 31-godišnjeg Bondarenka, posle sukoba građana i maskiranih ljudi koji su u dvorištu zgrade u Minsku skidali okačene crveno-bele trake. Bondarenko je dan kasnije umro u bolnici od povreda glave, za koje mnogi sumnjaju da je zadobio u pritvoru.

Današnji protest policija nije ometala, za razliku od jučerašnjih masovnih demonstracija, održanih u čast Bondarenka.

Policija je juče pokušala da razbije protest šok-bombama, suzavcem i pendrecima, a demonstrante je tukla i po prodavnicama i restoranima u kojima su se krili.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije saopštilo je da je juče privedeno više od 700 osoba, dok je grupa za zaštitu ljudskih prava Vesna (Proleće) navela da je uhapšena 1.291 osoba.

Belorusija je pogođena političkom krizom od predsedničkih izbora 9. avgusta, kada su širom zemlje počeli masovni antivladini protesti, inicirani zvaničnim rezultatima glasanja prema kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova. Protivnici Lukašenka tvrde da su izbori pokradeni.

Uprkos nastojanju vlasti da uguše demonstracije hapšenjima i represijom nad demonstrantima i aktivistima, masovni protesti ne jenjavaju ni posle više od tri meseca.

Protesti su najmasovniji nedeljom kada na ulice redovno izlaze desetine hiljada demonstranata. Jedne nedelje je bilo i 200.000 ljudi.

Od početka protesta je uhapšeno više od 19.000 ljudi, a najmanje četiri osobe su umrle usled nasilja vlasti nad demonstrantima. Desetine uhapšenih prijavile su da su bile izložene mučenju u pritvoru.

Beloruska vlast se zbog represije suočila s brojnim osudama iz inostranstva. EU i SAD su uvele sankcije beloruskim zvaničnicima optuženim za kradju izbora i nasilje nad demonstrantima.

Svetlana Tihanovska Foto: EPA-EFE/LISELOTTE SABROE

Opoziciona liderka Svetlana Tihanovska, koja se odmah posle izbora sklonila u Litvaniju da bi izbegla hapšenje, danas je pozvala Zapad da “deluje brže”, navodeći da Belorusima “pomoć treba odmah”.

“Proširite listu sankcija i uvedite ekonomska ograničenja. Pomozite žrtvama represije i povredjenima. Podržite medije i zaštitnike ljudskih prava. Prestanite da investirate u banke i državne kompanije. Započnite medjunarodnu istragu i osnujte tribunal”, napisala je Tihanovska na Tviteru.

Tihanovska, koja je neočekivano postala glavni rival Lukašenku na predsedničkim izborima posle hapšenja drugih istaknutih opozicionara, optužuje vlast za kradju izbora.

Lukašenko (66) Belorusijom vlada čvrstom rukom od jula 1994. godine, uz represiju nad opozicijom i nezavisnim medijima. On optužuje zapadne zemlje za podsticanje protesta.
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar