Više od 2.000 penzionera na 107. protestu u Minsku

Svet 23. nov. 202019:00
Podeli:
Foto:EPA-EFE/STR

Veliki broj penzionera tradicionalno je održao protest u ponedeljak u glavnom gradu Belorusije, tražeći ostavku autoritarnog lidera Aleksandra Lukašenka, koji je na spornim izborima u avgustu osvojio šesti mandat.

Preko 2.000 penzionera prodefilovalo je centralnom avenijom u Minsku, noseći crveno-bele zastave koje su postale glavni simbol protesta. Takođe su držali portrete pristalice opozicije Ramana Bandarenka, koji je preminuo ranije ovog meseca nakon što su ga, navodno, pretukle snage bezbednosti.

U jednom trenutku, masa je naletela na policijski kordon i raštrkala se na manje grupe koje su nastavile da se kreću u različitim pravcima.

 

 

Masovni protesti zahvatili su Belorusiju od kada su proglašeni zvanični rezultati predsedničkih izbora, održanih 9. avgusta, prema kojima je Lukašenko odneo ubedljivu pobedu nad veoma popularnom protivkandidatkinjom Svetlanom Tihanovskom. Ona i njene pristalice odbile su da priznaju rezultate, ističući da je izborni proces bio pun prevara.

Vlasti su žestoko odgovorile na uglavnom mirne demonstracije, na kojima se do sada najviše okupilo oko 200.000 ljudi. Policija je koristila šok-bombe, suzavac i pendreke za razbijanje skupova. Hiljade ljudi je privedeno, a mnogi od njih su pretučeni, navode organizacije za zaštitu ljudskih prava.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Belorusije saopštilo je u ponedeljak da je 345 osoba privedeno tokom protesta širom zemlje dan ranije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar