Više od 10 smrtnih slučajeva zbog toplotnog talasa u SAD-u

Svet 30. jun. 202108:38
Podeli:
Foto: REUTERS/Maranie Staab

Više od 10 smrtnih slučajeva u američkim saveznim državama Vašington i Oregon moglo bi da bude povezano sa jakom toplotnim talasom koji je doneo ekstremno visoke temperature i izazvao restrikcije struje na severozapadu SAD.

PROČITAJTE JOŠ:

U Sijetlu i Portlandu, nakon više uzastopnih dana rekordno visokih temperatura koje su prelazile 37,7 u utorak je došlo do popuštanja, ali su temperature u gradovima u istočnom Oregonu i gradovims u Ajdahu dostigle porasle, prenosi AP.

U Spokenu u Vašingtonu izmerena su 42,2 stepena, što je najviša tempera ikada zabeležena u tom gradu.

Oko 9.300 domaćinstava u tom gradu u ponedeljak je ostalo bez struje, a kompanija za distribuciju električne energije najavila je nove restrikcije.

Američki predsednik Džo Bajden govorio je, tokom promocije infrastrukturnog plana vrednog 1,2 hiljade milijarde dolara u gradu Lakros u državi Viskonsin o potrebi da se država pripremi za ekstremne vremenske uslove.

„Da li je iko ikada verovao da će na vestima čuti da je u Portlandu 37 stepeni? Ali ne brinite, nema globalnog zagrevanja jer je to samo izmišljotina naše mašte“, poručio je Bajden.

Meteorolozi smatraju da su toplotni talas izazvali anticiklon iznad severoistoka SAD i klimatske promene koje je izazvao čovek, zbog čega su takve pojave verovatnije i intenzivnije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar